Afganistānas pārejas valdība, kas sestdien sāks darbu, trešdien piekrita 3000 karavīru lielu daudznacionālo spēku izvietošanai valstī, paziņoja aizsardzības ministrs ģenerālis Mohammads Kasims Fahims.
Viņš piebilda, ka šie spēki tiks izvietoti Afganistānā no sestdienas uz sešiem mēnešiem.

Fahims paziņoja reportieriem Kabulā, ka daudznacionālie spēki darbosies trīs jomās. Viens tūkstotis karavīru koncentrēsies uz drošības jautājumiem, vēl viens tūkstotis būs mediķi un inženieri, kas palīdzēs valsts atjaunošanā, bet pārējie veidos rezerves spēkus, kuru iespējamā bāzes vieta būs Bagramas lidosta 50 kilometrus uz ziemeļiem no Kabulas.

Fahims uzsvēra, ka valsts drošība nebūs daudznacionālo spēku pārziņā. "Afganistānas tauta pati atbrīvoja savu valsti, un starptautiskie spēki šeit ieradīsies galvenokārt Afganistānas atjaunošanai. Drošības lietas vadīs Iekšlietu ministrijas izlūkdienests un Kabulas garnizons, kurš ir daļa no Aizsardzības ministrijas," sacīja Fahims.

Viņš piebilda, ka starptautiskie spēki īstenos tikai dažas drošības operācijas un "var patrulēt pilsētā [Kabulā], koordinējoties ar drošības komisiju". "Viņi nebūs šeit, lai iejauktos tautas lietās. Afgāņu tautas lietas jāvada pašiem afgāņiem," sacīja pārejas valdības aizsardzības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!