Foto: AFP/Scanpix
Afganistānas parlaments sestdien balsojumā noraidīja lielāko daļu prezidenta Hamida Karzai izvirzītos jaunās valdības ministru amatu kandidātus.

No kopumā piedāvātajiem 24 kandidātiem likumdevēji aizklātā balsojumā atbalstīja vien septiņus, tādējādi pagarinot politisko nestabilitāti nemieru plosītajā valstī dažas nedēļas pirms gaidāmās starptautiskās konferences.

"No 24 parlamentam piedāvātajiem kandidātiem, septiņiem izdevies gūt jūsu atbalstu," pēc balsu saskaitīšanas paziņoja parlamenta spīkers Muhameds Junuss Kanoni.

Uzticamas valdības izveidi starptautiskā sabiedrība bija izvirzījusi kā priekšnoteikumu, lai apliecinātu Karzai solījumus izskaust korupciju un apkarot nemierniekus.

Tāpat rietumvalstis brīdinājušas, ka finansiālā palīdzība tieši atkarīga no cīņas pret korupciju.

Starp noraidītajiem ministru amatu kandidātiem ir arī pretrunīgi vērtētais Ismaīls Hans, kurš tika virzīts ūdens un enerģētikas ministra postenim. Tiek uzskatīts, ka augstais amats viņam piedāvāts kā atlīdzība par atbalstu Karzai augusta prezidenta vēlēšanās, kuras aizēnoja vērienīga balsu viltošana.

Tāpat deputātu atbalstu neizdevās iegūt vienīgajai sieviešu kārtas kandidātei - pašreizējai sieviešu lietu ministrei Husnai Banu Hazanfārai.

Karzai cerēja, ka jauno valdību izdosies izveidot līdz 28.janvārim, kad Londonā paredzēta starptautiska konference, lai pārrunātu nemieru plosītās valsts nākotni.

Sestdien parlaments amatos apstiprināja aizsardzības, lauksaimniecības, iekšlietu, finanšu, izglītības, kultūras un rūpniecības un raktuvju ministrus.

Saskaņā ar valsts konstitūciju noraidītie kandidāti vairs nevar tikt izvirzīti tiem pašiem posteņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!