Foto: US Army

Afganistānas armijas formastērpā ģērbušies vīrieši sestdien atklāja uguni uz NATO karavīriem Afganistānas austrumos, nogalinot divus NATO spēkos dienējošos, paziņoja NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF).

"Esam informēti par apgalvojumiem, ka šāvēji bija no afgāņu uniformētās policijas, tomēr operatīvā informācija liecina, ka tie bija afgāņu uniformētās policijas drēbēs pārģērbušies nemiernieki, nevis īstie policisti," skaidrots ISAF izplatītajā paziņojumā.

Afgāņu avoti norādīja, ka uzbrukuma mērķis bija Lielbritānijas karavīri, kad policisti, kas dienē jau gadu, savus ieročus pavērsa pret sabiedrotajiem kopīgā bāzē Helmandas provincē.

Helmandas provinces policijas pārstāvis atklāja, ka "divi afgāņu policisti atklāja uguni uz britu karavīriem kopīgajā bāzē Nahresaradžas rajonā", piebilstot, ka viens no uzbrucējiem "tika nogalināts, kad ārvalstu karavīri atklāja pretuguni, bet otrs policists tika ievainots".

Provinces drošības policijas pārstāvis apstiprināja, ka abi uzbrucēji bija uniformētās policijas pārstāvji, kas dienēja jau gadu.

ISAF norādīja, ka sākta izmeklēšana par notikušo.

Tādējādi šogad Afganistānas karavīru 16 atsevišķos uzbrukumos dzīvību zaudējuši jau 22 starptautiskajos spēkos dienošie.

Sestdien vēl divi NATO karavīri miruši, gūstot "ar kaujām nesaistītus ievainojumus", informēja ISAF.

Pēdējā laikā arvien vairāk afgāņu karavīru pavērš ieročus pret saviem kolēģiem no starptautiskajiem spēkiem, kurus no Afganistānas plānots izvest līdz 2014.gada beigām.

Par vairākiem uzbrukumiem atbildību uzņēmies nemiernieku kaujinieku grupējums "Taleban", kam izdevies iesaistīt savus pārstāvjus Afganistānas armijā, tomēr daudzi uzbrukumi notiek kultūras atšķirību un pretnostatījuma afgāņu un sabiedroto spēku starpā dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!