Foto: EPA/Scanpix/LETA
Afganistānā sestdien notikušajās prezidenta vēlēšanās vēlētāju aktivitāte bijusi zemākā pēdējos gados, liecina sākotnējās aplēses.

Vēlēšanas aizēnojuši arī talibu uzbrukumi un bažas par krāpšanos vēlēšanu procesā, taču Afganistānas varasiestādes uzskata, ka tās noritējuša labi, ja salīdzina ar iepriekšējām vēlēšanām.

Dalībai vēlēšanās bija reģistrējušies 9,6 miljoni afgāņu. Vēlēšanu dienā darbojās 4900 vēlēšanu iecirkņi. Dati no vairāk nekā 50% iecirkņu liecina, ka nobalsojis nepilns 1,1 miljons cilvēku, šodien paziņoja Afganistānas Neatkarīgā vēlēšanu komisija. Ja tendence saglabāsies, tas nozīmēs, ka vēlētāju aktivitāte bijusi mazāka par 25%. Tik zema vēlētāju aktivitāte nav reģistrēta nevienās no trim iepriekšējām Afganistānas vēlēšanām.

Afganistānas varasiestādes uzskata, ka prezidenta vēlēšanas bijušas veiksmīgas, jo talibiem neizdevās sarīkot nevienu lielu uzbrukumu ar lielu upuru skaitu. Arī tehniskās problēmas velēšanas traucējušas mazāk nekā varēja gaidīt.

Taču talibiem izdevās sarīkot vairākus sprādzienus vēlēšanu iecirkņos. Notika arī talibu sadursmes ar drošības spēkiem. Bezpeļņas analītikas organizācija "Afganistānas Analītiķu tīkls" ziņoja, ka vēlēšanu dienā Afganistānā notikuši 400 uzbrukumi. Talibi apgalvoja, ka sarīkojuši 531 uzbrukumu, bet Afganistānas Iekšlietu ministrija ziņoja, ka notikuši 68 uzbrukumi.

Oficiāli paziņots, ka gājuši bojā pieci Afganistānas drošības spēku locekļi, taču varasiestādes mēdz noklusēt informāciju par vēlēšanām un tikai vēlāk atklāt patiesos datus.

Vēlētāju aktivitāti iedragājis arī skepticisms par vēlēšanu procesu un vājā priekšvēlēšanu kampaņa. Uz prezidenta amatu kandidēja 18 politiķi, taču reālas izredzes uzvarēt ir tikai diviem - pašreizējam prezidentam Ašrafam Gani un Afganistānas augstākajai izpildamatpersonai Abdullam Abdullam.

Vēlēšanu rezultāti gaidāmi ne agrāk kā 19. oktobrī. Lai uzvarētu vēlēšanās, kandidātam jāiegūst vairāk nekā 50% balsu, vai arī novembrī būs jārīko vēlēšanu otrā kārta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!