Foto: Reuters/Scanpix

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani likvidējis vecākās izpildamatpersonas amatu, kuru līdz šim ieņēma viņa vēlēšanu sāncensis Abdulla Abdulla, trešdien pavēstīja prezidenta biroja preses sekretārs Sediks Sediki.

Valdības hierarhijā vairs nav vecākās izpildamatpersonas amata, preses konferencē Kabulā sacīja Sediki. Nacionālā vienotības valdība, kurā Gani bija prezidenta, bet Abdullam vecākās izpildamatpersonas amats, pēc vairākus mēnešus ilguša politiskā strupceļa ar ASV atbalstu tika izveidota 2014.gadā.

Gani pirmdien nodeva amata zvērestu otrajam prezidentūras termiņam, un vienlaikus paralēlu inaugurācijas ceremoniju sarīkoja viņa sāncensis Abdulla. Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem septembrī notikušajās vēlēšanās uzvarējis Gani, tomēr Abdulla šos rezultātus apstrīd.

Kā trešdien intervijā Afganistānas telekanālam "Tolo" brīdināja ASV īpašais sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halizads, tas Afganistānai būtu nopietns drauds, ja vienu valsts daļu kontrolētu talibi, otru Gani, bet trešo - Abdulla. Saskaņā ar ASV un talibu noslēgto vienošanos par kara izbeigšanu Afganistānā amerikāņu karavīri sākuši pamest Afganistānu, vēl pirmdien pirmdien paziņoja Savienoto Valstu amatpersona.

Līdz ar ASV karaspēka izvešanas sākumu talibi pārbauda Pentagona apņēmību aizstāvēt vietējos partnerus. Talibi sarīkojuši vairākus nelielus uzbrukums afgāņu spēkiem, bet ASV reaģējušas vien uz dažiem no šiem uzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!