Afganistānas prezidents Hamids Karzai ir izteicies, ka viņam nepieciešana lielāka palīdzība no starptautiskās sabiedrības, lai varētu efektīvāk apmācīt un paplašināt valsts bruņotos spēkus, raksta BBC. Karzai komentāri izskanējuši par spīti tam, ka Afganistānas spēkiem nesen veiksmīgi izdevās pārņemt kontroli pār "Taliban" kaujinieku kontrolētu pilsētu Musakalu.
Afganistānas Aizsardzības ministrijas nesen publicētā paziņojumā teikts, ka Afganistānas bruņotajos spēkos vajadzētu būt 200 000 karavīru, taču šādai iniciatīvai starptautiskajā sabiedrībā nav atbalsta, norāda korespondenti. 2001.gadā starptautiskā sabiedrība piekrita finansēt 70 000 karavīru lielus bruņotos spēkus, un drīzumā šīs mērķis būs sasniegts. Ārvalstis piegādā Afganistānai arī modernus helikopterus un tankus.

Afganistānas valdība tomēr vēlas lielāku armiju, ne tikai, lai cīnītos pret "Taliban" nemierniekiem, bet arī lai radītu lielāku ietekmi reģionā un novērstu nestabilitāti, kāda valda kaimiņvalstī Pakistānā. Otrā kaimiņvalstī Irānā ir 350 000 karavīru lieli spēki, bet tie galvenokārt sastāv no obligātajā dienestā iesauktajiem, kas bieži vien nav pienācīgi sagatavoti un apmācīti.

Vairāki Afganistānas ministri iesaka valstī ieviest obligāto dienestu, kas ne tikai palielinātu bruņotos spēkus, bet arī veicinātu nacionālo pašapziņu, tomēr Karzai šos aicinājumus ir noraidījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!