Foto: AFP/Scanpix
Afganistānas prezidents Hamids Karzai sestdien atkārtoti aicināja talibus pārtraukt cīņu un nolikt ieročus.

"Prezidents Karzai aicina visus afgāņu talibus izmantot šo iespēju atteikties no vardarbības un reintegrēties civilajā dzīvē kopā ar citiem afgāņiem savas valsts labklājības labad," teikts prezidenta biroja izplatītajā paziņojumā.

Viņa aicinājums izskanējis laikā, kad tūkstošiem ASV vadītu karavīru sākuši plašu ofensīvu pret talibiem Afganistānas dienvidu provincē Helmandā, lai likvidētu nemiernieku un narkotiku tirgoņu ilgstoši kontrolētu rajonu.

Pirmo reizi pirmajās rindās kopā ar koalīcijas spēkiem dodas afgāņu karavīri, lai pārņemtu kontroli pār Mārdžas rajonu.

"Afganistānas Islāma Republikas valdība šodien paziņoja, ka Helmandas centrālajā daļā sākušās operācijas "Mushtarak" ("Kopā") galvenās attīrīšanas operācijas," paziņoja NATO Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF).

Plašajā operācijā piedalās ap 15 000 karavīru un to vada ASV jūras kājnieki. Operācija tika gatavota nedēļām ilgi, kuru laikā ap gaidāmo kauju rajonu tika izvietoti spēki un veidotas pozīcijas. Operācija, kas tiek raksturota kā plašākā kopš Afganistānas kara sākuma pirms vairāk nekā astoņiem gadiem, sākās neilgi pēc pusnakts ar 4000 jūras kājnieku desantu.

"Mushtarak" ir pirmā daļa no plašākas operācijas, kuras ietvaros paredzēts atjaunot Afganistānas centrālās valdības kontroli pār reģionu.

Helmandas gubernators Mohammads Gulabs Mangals paziņoja, ka pēc armijas sāks rīkoties valdība, lai izveidotu civilos dienestus, tostarp policiju un drošības spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!