Afganistānas prezidents Hamids Karzai izsauks pie sevis ASV armijas virspavēlnieku ģenerālleitnantu Karlu Eikenberiju sniegt paskaidrojumus par civiliedzīvotāju bojāeju koalīcijas gaisa un sauszemes spēku uzbrukumu laikā valsts dienvidos, otrdien paziņoja Karzai birojs.
Karzai devis pavēli Afganistānas varas iestādēm izmeklēt starpgadījumu.

Kandahāras provinces gubernators iepriekš apgalvoja, ka svētdienas vakarā sāktās operācijas laikā pie Azizi ciema Pandžvaji rajonā nogalināti vismaz 16 civiliedzīvotāji, taču ciemata iedzīvotāji uzskata, ka bojā gājušo civiliedzīvotāju skaits ir daudz lielāks.

Provinces gubernators Asadulahs Halids iepriekš norādīja, ka talibu kaujinieki bija paslēpušies ciemata iedzīvotāju mājās.

Koalīcijas pārstāvji paziņoja, ka operācijas laikā varētu būt nogalināti aptuveni 80 talibu kaujinieki, bet civiliedzīvotāju bojāeja tiek izmeklēta.

Vizītē Apvienoto Arābu Emirātos (AAE) esošo Karzai starpgadījums apbēdināja, un viņš nosodīja "teroristu gļēvulīgo rīcību, slēpjoties mierīgo iedzīvotāju mājās", teikts izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumā arī atgādināts par Karzai agrāk karavīriem izteikto lūgumu "būt uzmanīgiem, lai kaujas operāciju laikā neciestu civiliedzīvotāji".

Afganistānas prezidents iepriekš arī izteicis iebildumus pret to, kā "karā pret terorismu" dažreiz rīkojas ASV karavīri.

Karzai arī lūdzis Kandahāras vadību sniegt palīdzību ievainotajiem un bojā gājušo tuviniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!