Foto: AFP/Scanpix
Afganistānas prezidents Hamids Karzai paziņojis par nodomu līdz 2011. gada beigām slēgt privāto apsardzes firmu industriju valstī, vēsta "The Guardian" ar atsauci uz prezidenta oficiālo pārstāvi.

Pēc izdevuma datiem, tuvākajā laikā prezidents parakstīs rīkojumu, saskaņā ar kuru visas drošības nodrošināšanas funkcijas Afganistānā tiks nodotas vietējo drošības struktūru rokās. Bet privāto firmu darbība šajā sfērā tiks aizliegta.

Kā informē "The Guardian", Afganistānā reģistrētas 52 privātās apsardzes firmas. Tām tiek uzticēta dažādu objektu un ēku, kā arī Rietumvalstu diplomātisko pārstāvju un pat NATO militāro kravu apsardze. Šajos uzņēmumos nodarbināti 30 - 50 tūkstoši cilvēku, 10 000 nu kuriem ir bruņoti kaujinieki.

Daudzi Karzai paziņojumu uzskata par atbildi uz afgāņu valdības apsūdzībām korupcijā. Tikmēr nereti izskan informācija, ka privāto firmu darbinieki noslēdzot vienošanās ar nemierniekiem - kāda ASV valdības nolīgtā apsardzes firma esot maksājusi talibiem, lai tie neuzbruktu konvojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!