Foto: EPA-AFI

Afganistānas Kalnrūpniecības ministrija paziņojusi, ka Kanādas uzņēmums valsts ziemeļu daļā ir atklājis lielus pazemes naftas krājumus, vēsta radio “Brīvā Eiropa”.

Nafta atklāta Fārjābas provincē, pie robežas ar Turkmenistānu. Turpmākajā izpētē tagad precīzāk noskaidros naftas daudzumu atradnē. Tikmēr blakus esošajā Sarepolas provincē komerciālu naftas ieguvi 22. oktobrī jau ir sākusi Ķīnas Nacionālā Degvielas korporācija.

Ministrija norāda, ka tas ir vēsturisks brīdis, jo pirmo reizi Afganistānā ir sākta komerciālā naftas ieguve. Ķīnas uzņēmums prognozē sākumā iegūt gandrīz 2000 barelus naftas dienā, bet ieguves apjomus ievērojami palielināt pēc jaunu urbumu atvēršanas. 2011. gadā parakstītais līgums paredz, ka Ķīnas kompānija bez naftas un gāzes ieguves attīstīs arī naftas pārstrādes industriju.

Ķīna jau attīsta un ir piedāvājusi aizdevumu milzīgā Joletenas – Osmanas naftas ieguves rajona attīstībai robežas otrajā pusē – Turkmenistānā. Turkmenistānas dienvidos esošais naftas lauks ir viens no lielākajiem pasaulē, bet daudzi pieļauj, ka tas varētu plesties zem robežas un turpināties arī Afganistānas teritorijā.

Naftas ieguves vietu atklāšana pamudinājusi vietējos politiķus runāt par Afganistānas enerģētisko patstāvību. Afgāņu dabas gāzi varētu eksportēt arī uz Ķīnu pa plānoto Turkmenistānas – Ķīnas cauruļvadu, kuru plānots būvēt cauri Afganistānas ziemeļiem, vēsta ”Brīvā Eiropa”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!