Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānas spēkiem pēc cīņām un arī bez tām atdodot teroristu organizācijai "Taliban" aizvien jaunas pozīcijas, kaimiņvalsts Tadžikistāna uzņem aizvien jaunus bēgošos afgāņu karavīrus, kā arī mobilizējusi 20 000 lielus rezerves spēkus. Talibi gan norādījuši, ka otrpus robežai neesot pamata bažām par talibu nākšanu pie varas Afganistānā, vēsta "Eurasia Net".

Teroristu organizācija "Taliban" strauji pārņem Afganistānas ziemeļu rajonus, ko analītiķi uzskata par taktisku soli, lai primāri noslēgtu valsts galvenos sauszemes apgādes ceļus.

Tadžikistāna, kas jau agrāk pieredzējusi drošības apdraudējumu no dienvidu kaimiņa puses, reaģējusi strauji. Arī Krievija, kuras bāze atrodas valstī, apstiprinājusi, ka vajadzības gadījumā palīdzēs tadžikiem.

Talibi līdz šim pārņēmuši vairākus robežposteņus, un kā liecina kāds talibu kaujinieka uzņemts video, arī pārrobežu preču kustība caur tiem turpinās kā ierasts. Talibu kaujinieks puštu valodā acīmredzami talibu kontrolētā Širhan Bandaras robežpunktā aptuveni 62 kilometrus uz ziemeļiem no Kundūzas pilsētas uz Tadžikistānu braucošam šoferim kravas auto norāda, ka muitas maksu tagad iekasē "Taliban", bet nekādu problēmu neesot. Viņš arī atzīmē, ka par iespējamām izmaiņām robežas šķērsošanā pārvadātāji laicīgi tikšot informēti.

Tadžikistānā līdz šim patvērušies vairāk nekā pusotrs tūkstoties afgāņu karavīru, kas bijuši dislocēti pierobežā vai robežpunktos. Vairums no viņiem ar čārterreisiem nogādāti Afganistānas galvaspilsētā Kabulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!