Foto: Reuters/Scanpix

Pēdējie 33 000 no ASV karavīriem, kurus vairāk nekā pirms trīs gadiem uz Afganistānu kā papildspēkus nosūtīja prezidents Baraks Obama, ir pametuši valsti, atsaucoties uz Pentagona paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Papildspēki tika nosūtīti ar mērķi apkarot radikālās islāmistu organizācijas "Taliban" kaujiniekus, lai dotu laiku Afganistānas valdības spēkiem pārņemt atbildību par drošību savā valstī.

Par spēku izvešanu paziņoja ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta, norādot, ka ir sasniegts svarīgs pavērsiens. Papildspēki ir veiksmīgi cīnījušies ar "Taliban" un to sabiedrotajiem no starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda", uzskata Paneta.

Pilnīga atbildības nodošana Afganistānas drošības spēku rokās paredzēta līdz 2014. gada beigām, atgādina Paneta.

Afganistānā joprojām paliek aptuveni 68 000 ASV karavīru, norāda BBC, bet pēdējā laikā pieaug uzbrukumu skaits starptautisko spēku karavīriem, kurus sarīko afgāņi kolēģi. Šī iemesla dēļ otrdien NATO paziņoja, ka samazina ar afgāņu spēkiem kopīgo operāciju skaitu.

Šogad afgāņu kolēģu uzbrukumos jau ir nogalināts 51 NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) karavīrs. Leons Paneta šos uzbrukumus nosauca par "Taliban" "pēdējiem elpas vilcieniem", bet militārpersonas tos uztver kā nopietnus draudu misijai.

Jau vēstīts, ka starptautiskie spēki jau pērn sāka nodot atbildību par drošību afgāņu rokās vairākās provincēs, bet pilnīga starptautisko spēku izvešana no Afganistānas paredzēta līdz 2014.gada beigām.

NATO vadīto starptautisko spēku ISAF kontingents tika izveidots 2001.gada decembrī pēc tam, kad pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ar ASV militāro atbalstu Afganistānā tika gāzts talibu režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!