Afgāņu līderi ir vienojušies akceptēt 5000 karavīru lielus starptautiskus drošības spēkus Afganistānā, otrdien paziņoja Aizsardzības ministrijas amatpersonas.
Ir gaidāms, ka par oficiālu vienošanos tiks paziņots otrdienas vakarā, sacīja amatpersonas intervijā AFP.

Afganistānā ir ieradies britu ģenerālmajors Džons Makols, lai izplānotu šo spēku izvietošanu. Starptautisku drošības spēku izvietošanu paredz afgāņu grupējumu noslēgta vienošanās Bonnā, saskaņā ar kuru sestdien Afganistānā sāks darboties Hamida Karzaji vadītā pārejas valdība.

Ziemeļu alianse, kas padzina talibus no Kabulas un dominē jaunajā valdībā, bija vēlējusies šo spēku lielumu un pilnvaras aprobežot ar valdības ministriju aizsardzību. Jaunais aizsardzības ministrs Mohammeds Fahims pagājušajā nedēļā paziņoja, ka grib ne vairāk par 1000 karavīriem, kas apsargātu jauno valdību.

Ir gaidāms, ka starptautiskos spēkus vadīs Lielbritānija. Makols svētdien tikās ar Fahimu un citiem afgāņu līderiem.

"Viņi ir piekrituši 5000 vai vairāk miera uzturētājiem, bet vēl neko nav parakstījuši," paziņoja Aizsardzības ministrijas pārstāviss Barnabs Salihi, kurš bija klāt svētdienas tikšanās laikā.

"Problēma vairs nav šo spēku lielums, bet gan to misija un bāzēšanās vieta," sacīja cits Aizsardzības ministrijas pārstāvis Guls Duldins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!