Pretēji agrākajiem solījumiem afgāņu opozīcijas spēki otrdien iegājuši Kabulā, taču islama kustības "Taliban" locekļi pilsētu bija pametuši jau naktī. Ziemeļu alianses oficiālais pārstāvis Mohammads Vasiks aģentūrai DPA apgalvoja, ka pilsētā iegājušas tikai nelielas opozīcijas vienības, bet pārējās atrodas ārpus Kabulas.
"Mēs esam ieņēmuši Kabulu," kliedza kāds gavilējošs opozīcijas kaujinieks, stāvot kopā ar biedriem pilsētas centrā. Vasiks tomēr norādīja, ka Ziemeļu alianses kaujiniekiem ieiešana pilsētā ir aizliegta. "Mēs esam ieņēmuši galvenās valdības ēkas. Mēs dzenam "Taliban" uz rietumiem," aģentūrai "Reuters" paziņoja kāds cits opozīcijas kareivis. Pilsētā no rīta bija dzirdamas nelielas sporādiskas apšaudes.

"Taliban" biroji pilsētā bija pamesti, un daži no tiem izlaupīti. Iedzīvotāji sacīja, ka pēc talibu aiziešanas no cietumiem izlauzusies daļa ieslodzīto. Ielās mētājas dažu talibu kaujinieku līķi. Ziemeļu alianse ir pasludinājusi vispārēju amnestiju un vērsusies pie Kabulas iedzīvotājiem ar lūgumu neņemt "tiesu un likumus" savās rokās.

Kad pirmdien Kabulā iestājās tumsa, to lielā steigā pameta desmitiem talibu kravas automašīnu un tanku. Mašīnas devās vai nu uz rietumiem vai uz dienvidiem, "Taliban" galveno atbalsta punktu Kandahāru. No rīta Afganistānas galvaspilsētas iedzīvotāji talibu aiziešanu apsveica ar gavilēm, tomēr vairums pilsētnieku ir apjukuši un baidās no haosa.

Pēc stratēģiski svarīgās Mazāri Šarīfas ieņemšanas piektdienas vakarā, Ziemeļu alianse guva ievērojamas uzvaras, ieņemot lielāko daļu ziemeļu provinču un Herātas pilsētu.

Opozīcijas pārstāvis Ašrafs Nadīms sacīja, ka komandiera Ismaila Hana spēki pirmdien ieņēmuši Herātu un dodas uz Kandahāru.

Tomēr "Taliban" apgalvo, ka viņi vēl joprojām kontrolē Herātu un uzsākuši pretuzbrukumus citās valsts daļās.

ASV pagaidām nekādi nav komentējusi Kabulas ieņemšanu. Kāda augsta Baltā nama amatpersona televīzijā vienīgi izteicās, ka "viss atrodas plūsmā". Vašingtona agrāk stingri lūdza Ziemeļu aliansi neiet Afganistānas galvaspilsētā un prettalibu koalīcijas spēku vadība to solīja.

ANO vēlas lai Kabula pagaidām paliktu "atklātas pilsētas" statusā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!