Foto: Reuters/Scanpix

Afganistānas valdības spēki sākuši masīvu ofensīvu pret grupējuma "Taliban" kaujiniekiem pie ziemeļrietumu pilsētas Kondozas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valdības spēku un kaujinieku sadursmes pie Kondozas notiek jau nedēļu, kopš "Taliban" aprīļa beigās sāka uzbrukumu pilsētai. Desmitiem tūkstoši cilvēku kauju dēļ pametuši savas mājas.

Netālu no pilsētas centra dzirdama apšaude un artilērijas zalves, ziņo BBC korespondents. Afgāņu amatpersonas norāda, ka kopā ar "Taliban" pret valdības karavīriem cīnās arī grupējuma "Islāma valsts" (IS) apmācīti kaujinieki.

Šī ir pirmā reize, kad amatpersonas apstiprina, ka IS palīdz "Taliban" un apmāca grupējuma karotājus. Līdz šim bija zināms, ka "Taliban" un IS biedri Afganistānā bieži karojuši savā starpā.

Pēc iepriekš notikušām cīņām pie Kondozas atrasti 18 ārzemju karotāju līķi. Tie bijuši kaujinieki no Tadžikistānas, Uzbekistānas, Kirgizstānas, Čečenijas un Turcijas. Viņi valkājuši melnus galvas lakatus ar tādiem pašiem islāma saukļiem, kādus izmanto IS karotāji Irākā un Sīrijā, apgalvo afgāņu amatpersonas.

Kaujinieku uzbrukums Kondozai ir pēdējo gadu laikā lielākais apdraudējums provinciālajai galvaspilsētai, atzīst novērotāji.

Cīņās pret kaujiniekiem iesaistīti Afganistānas karavīri un policisti. Kondozas provinces gubernators Safi norāda, ka afgāņu spēkiem ir nepietiekams gaisa atbalsts un helikopteriem pietrūkst nepieciešamā bruņojuma.

Kopš pērn noslēgusies NATO kaujas misija Afganistānā, valstī ir palikuši vien daži tūkstoši ārvalstu karavīru, kas pārsvarā nodarbojas ar vietējo spēku apmācīšanu. Viņi ir noraidījuši vairākus pieprasījumus pēc gaisa atbalsta, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!