Tūkstošiem afgāņu studentu netālu no Džalalabadas svētdien bloķēja autoceļu Pakistānas virzienā, protestējot pret Dānijā pārpublicētajām karikatūrām, kurās attēlots pravietis Muhameds.
Iepriekšējā dienā vardarbīgas demonstrācijas pret šīm karikatūrām un Nīderlandes labējā politiķa Gērta Vildersa veidoto filmu par Korānu notika Herātas provincē.

Protestētāji pie Džalalabadas dedzināja Dānijas un Nīderlandes karogus un pieprasīja saukt tiesas priekšā karikatūru un filmas autorus.

"Ja mūsu prasības netiks izpildītas, mēs būsim gatavi jauniem protestiem un uzbrukumiem ārvalstniekiem," sacījis viens no akcijas dalībniekiem.

Demonstranti arī pieprasīja, lai Kabula iesaldē attiecības ar Dānijas un Nīderlandes valdībām un izraida no Afganistānas abu valstu karavīrus.

Vairāki Dānijas laikraksti šogad vēlreiz pārpublicēja vienu no karikatūrām, kuras 2006.gada sākumā, dažus mēnešus pēc to pirmās publicēšanas, izraisīja plašus musulmaņu protestus visā pasaulē. Pravietis Muhameds tajā attēlots turbānā, kas atgādina bumbu ar aizdegtu degli.

Nīderlandes politiķis Vilderss nav daudz stāstījis par filmu, ko šomēnes plānots demonstrēt internetā un televīzijā, bet savos agrākajos izteikumos par Korānu viņš nosaucis musulmaņu vissvētāko grāmatu par fašistisku.

Afganistānas valdība karikatūru pārpublicēšanu novērtējusi kā uzbrukumu islāmam. Kā izteikusies kāda Kabulas amatpersona, šis Dānijas mediju solis sekmēs "Al Qaeda" un "Taliban" atbalstītāju rindu pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!