Kandidāti, kas cenšas iegūt Afganistānas vēlētāju balsis 18.septembrī gaidāmajās vēlēšanās, piedāvā viņiem telefonus, televizorus un turbānus, pirmdien stāstīja iedzīvotāji.
Parlamenta un pašvaldību vēlēšanas ir pēdējais solis starptautiskajā plānā, kas paredz atjaunot demokrātiju un stabilitāti Afganistānā pēc 25 gadus ilgušajiem konfliktiem un gandrīz četrus gadus pēc tam, kad ASV vadītie spēki gāza talibu režīmu.

"Es viņam teicu, ka mēs esam 50 cilvēki un balsosim par viņu, un viņš piedāvāja samaksāt katram 10 dolārus (Ls 5,70)," stāstīja kāds Mazāri Šarīfas iedzīvotājs, runājot par vēlēšanu kandidātu.

"Viņš man iedeva arī mobilo telefonu, lai es varētu ar viņu sazināties," viņš piebilda.

Citi ziemeļu provinču iedzīvotāji stāsta, ka viņiem piedāvāti televizori vai kasešu magnetofoni, bet dažiem arī nauda par kandidāta fotoattēla ievietošanu savas automašīnas logā.

Vēlēšanās balotējas aptuveni 5800 kandidātu. Noteikumi paredz, ka parlamenta apakšpalātas deputātu kandidāti savu kampaņu laikā nedrīkst tērēt vairāk kā 750 000 afgānu (15 000 dolāru).

Daži kandidāti braukā pa savas provinces ciemiem, kauj mājlopus un rīko svētkus.

Ciemu iedzīvotājiem bieži tiek piedāvāta nauda vai jauns turbāns par atbalstu vēlēšanu dienā, teica kāds Hostas pilsētas iedzīvotājs. Parasta dāvana ir arī lūgšanu krelles un lūgšanu paklājiņi, sacīja kāds Gazni pilsētas iedzīvotājs.

Daži kandidāti ielūdz ciemu vecākos pavadīt provinces galvaspilsētā apmaksātas brīvdienas.

Taču maksāts tiek ne tikai vēlētājiem vien. Kāds kandidāts esot piedāvājis saviem sāncenšiem lielas naudas summas par izstāšanos no vēlēšanu sacensības un atbalstu viņam.

Vēlēšanu komisijas pārstāvis teica, ka jebkurš kandidāts var iesniegt sūdzību, ja viņš uzskata, ka viņa konkurents rīkojas negodīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!