Nigērijā mājputnu baros atklāts augstas bīstamības putnu gripas vīrusa H5N1 paveids, kas ir pirmais putnu gripas gadījums Āfrikā, trešdien ziņo Parīzē esošā Pasaules putnu veselības uzraudzības organizācija.
Nigērijas pārstāvji trešdien apstiprināja putnu gripas uzliesmojumu mājputnu fermā valsts ziemeļu provincē.

Laboratorijā Itālijā noskaidrots, ka putnu gripas paveids ir ļoti patogēnisks un zinātnieki turpina noskaidrot, tā radniecības pakāpi ar jau zināmajiem H5N1 vīrusa paveidiem.

Nigērijas varas iestādes ir dezinficējušas putnu fermu, kurā tika atklāts vīruss, kā arī ir veikušas karantīnas ierobežošanas un dzīvnieku pārvietošanās ierobežošanas pasākumus.

Putnu gripa sāka pārņemt mājputnu barus Āzijā 2003.gadā, kā dēļ nācās iznīcināt aptuveni 140 miljonus mājputnu, savukārt vīrusa mutācijas rezultātā ar to inficējās vairāki desmiti cilvēku, lielāka daļa, no kuriem, mira.

Kopš 2003.gada putnu gripa ir sasniegusi Tuvos austrumus un Eiropas pievārti.

Veselības organizāciju pārstāvji bažījas, ka nāvējošā vīrusa nonākšana Āfrikā varētu radīt postošas sekas, jo daudzviet Āfrikā, iztikas nolūkos, tiek turētas vistas. Rietumāfrikā putnu gripas gadījumi pagaidām gan nav reģistrēti.

Veselības ekspertus nomāc arī bažas par to, ka putnu gripas vīruss varētu pārvērsties cilvēkiem lipīgā formā un izraisīt pandēmiju, kuras rezultātā bojā ietu miljoniem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!