Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vairāki tūkstoši patvēruma meklētāju no Āfrikas trešdien protestēja pie Ruandas vēstniecības Izraēlā, aicinot Āfrikas valsti nepiedalīties Izraēlas plānos viņus deportēt.

Izraēla ir likusi imigrantiem līdz 1. aprīlim pieņemt piedāvājumu doties uz nekonkretizētu Āfrikas valsti, kas, kā tiek uzskatīts, ir Ruanda, apmaiņā pret lidmašīnas biļeti un 3500 dolāru. Pretējā gadījumā viņiem draud ieslodzījums.

Protestētāji paziņojuši, ka plāns ir rasistiski motivēts un tā realizēšanas gadījumā viņi nonāks briesmās. Viņi aicināja Ruandu un tās prezidentu Polu Kagami nesadarboties ar Izraēlu. Ruanda ir viena no Izraēlas tuvākajām sabiedrotajām Āfrikā.

"Kagame, mēs neesam pārdošanā," vēstīts vienā imigrantu transparentā. "Cietums vai deportācija? Ko izvēlētos Tu?" teikts citā. "Vai jūs mani deportētu, ja es būtu balts," jautāts vēl vienā, ko turēja protestētāji, kuru sejas bija krāsotas baltā krāsā. "Deportācija nogalina," skandēja pie vēstniecības Herclijā sanākušais pūlis. "Mēs neesam noziedznieki. Mēs esam bēgļi," viņi paziņoja.

Izraēlas valdības plāns paredz deportēt aptuveni 38 000 cilvēku, galvenokārt patvēruma meklētājus no Sudānas un Eritrejas, bet neattiecas nedz uz sievietēm un bērniem, nedz vīriešiem, kuru apgādībā ir bērni. Šo plānu kritizējuši gan starptautiskie cilvēktiesību aizstāvības grupas, gan Izraēlas nevalstiskās organizācijas, norādot, ka tas pārkāpj starptautiskās tiesības.

Izraēlas valdība patvēruma meklētājus uzskata par ekonomiskajiem imigrantiem un norāda uz sūdzībām, ka viņi strādnieku šķiras apkaimes uz dienvidiem no Telavivas pārvērtuši par graustu rajoniem. Tikmēr migranti un viņu atbalstītāji norāda, ka jau aizbraukušie ir nonākuši briesmās Ruandā un Ugandā, kas ir vēl viena mērķa valsts. Migrantiem šajās valstīs neesot tiesību, un viņi drīz vien esot spiesti caur kara plosīto Sudānu un Lībiju doties uz Eiropu.

2015. gadā kādu Izraēlu pametušu imigrantu Lībijā notvēra džihādistu grupējums "Daesh" un nocirta viņam galvu.

Imigranti uzsver, ka nevēlas apmesties Izraēlā uz dzīvi, bet vēlas tur palikt kā bēgļi līdz brīdim, kad viņi droši varēs atgriezties mājās. Tūkstošiem imigrantu Izraēlā ieradās no tās kaimiņvalsts Ēģiptes, līdz Izraēla uzbūvēja milzīgu žogu uz robežas, lai apturētu plūsmu. Kopš tā brīža Izraēla ir centusies atrast risinājumu jautājumam, ko darīt ar valstī jau nonākušajiem imigrantiem.

Deportācijas plāni daļā Izraēlas sabiedrības izraisījuši sašutumu. Kritiķi norāda, ka tie ir neētiski un aptraipa Izraēlas kā ebreju izcelsmes migrantu patvēruma tēlu. Izraēlas valdība tikmēr uzstājusi, ka tai nav saistību uzņemt imigrantus, un tā ir spērusi soļus, lai tiem netiktu nodarīts kaitējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!