Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Āfrikas valstis ierosinājušas ANO Cilvēktiesību padomi sākt izmeklēšanu par rasismu Savienotajās Valstīs un citur pasaulē.

Ierosinājums, kas šodien un rīt tiks apspriests ANO Cilvēktiesību padomē Ženēvā, paredz izmeklēt sistemātisko rasismu, policijas vardarbību un cilvēktiesību pārkāpumus pret afrikāņiem vai cilvēkiem ar afrikāņu saknēm.

Kopš ANO Cilvēktiesību padomes izveidošanas 2006.gadā tā ir izveidojusi 31 izmeklēšanas komisiju un faktu noskaidrošanas misiju, bet neviena no tām līdz šim nav pētījusi kādu rietumvalsti. Ja padome šonedēļ atbalstīs šo ierosinājumu, ASV tiks pievienota to valstu sarakstam, kas pakļautas ANO pārbaudēm. Šajā sarakstā ietilpst arī Venecuēla, Mjanma un Kongo.

Āfrikas valstis arī panākušas, ka Cilvēktiesību padomē notiks debates par rasismu ASV un pasaulē. Plānots, ka ASV aizturēšanas laikā mirušā Džordža Floida ģimenes loceklis uzrunās 47 valstis, kas pārstāvētas ANO Cilvēktiesību padomē.

Floida nāve 25.maijā Mineapolē izprovocēja ASV un citur pasaulē protestus pret policijas brutalitāti, rasismu un diskrimināciju. ASV atteicās no dalības ANO Cilvēktiesību padomē 2018.gadā, pārmetot tai vēršanos pret Izraēlu un tādu valstu uzņemšanu, kas zināmas ar cilvēktiesību pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!