Foto: AP/Scanpix/LETA

Šonedēļ Somālija no valsts izraidīja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāra īpašo pārstāvi Nikolasu Heisomu. Somālija diplomātu apsūdzēja par iejaukšanos valsts suverenitātē. Arī citi Rietumu diplomāti nesenā pagātnē izraidīti no Āfrikas valstīm. Šos gadījumus apkopojis portāls "Africa News".

No Somālijas izraida ANO pārstāvi

ANO pārstāvis Heisoms 30. decembrī nosūtīja vēstuli Somālijas iekšējās drošības ministram, paužot bažas par iespējamo ANO atbalstīto Somālijas drošības spēku dalību Muktara Robova arestēšanā, 15 civiliedzīvotāju bojāejā decembra vidū, kā arī par 300 demonstrantu aizturēšanu. Robovs ir bijušais grupējuma “ Al Shabaab” kareivis, kuram tika liegta atļauja kandidēt reģionālajās vēlēšanās.

Neilgi pēc vēstules nosūtīšanas, Somālijas valdība Heisomu pasludināja par nevēlamu personu un lika viņam pamest valsti.

Kongo Demokrātiskā Republika padzen Eiropas Savienības sūtni

Pirms mēneša Kongo valdība izraidīja Eiropas Savienības (ES) vēstnieku Bārtu Ouvriju. Šādu lēmumu Āfrikas valsts pieņēma tādēļ, ka ES atjaunoja sankcijas pret Kongo amatpersonām, tostarp valdošās koalīcijas prezidenta amata kandidātu.

Lai arī valdība centās lobēt sankciju atcelšanu, Eiropas Komisija decembrī lēma sankcijas paturēt spēkā, atzīmē medijs. Šīs sankcijas paredz aktīvu iesaldēšanu, kā arī aizliedz konkrētām amatpersonām ieceļot ES teritorijā.

Burundi pret ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroja ekspertiem

Burundi valdība vairākkārt vērsusies pret ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroju (OHCHR). Pērnā gada aprīlī valsts atcēla cilvēktiesību ekspertu vīzas. Eksperti izmeklēja noziegumus pret cilvēci, kuri, iespējams, pastrādāti valstī.

Burundi ar OHCHR pārtraukusi sadarbību kopš 2016. gada oktobra, apsūdzot to par “līdzdalību” ANO ziņojuma tapšānā, kurā norādīts, ka Burundi pastāv nopietni cilvēktiesību pārkāpumi un iespējami noziegumi pret cilvēci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!