Tiek plānots, ka viņi izteiks savu viedokli par tirdzniecības un palīdzības jautājumiem pirms G8 valstu līderu tikšanās Skotijā.

Savā runā samita laikā ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans runās par veidiem, kā Āfrika varētu sastrādāties ar rietumvalstīm, lai atrisinātu savas problēmas.

Taču Āfrikas Savienības pārstāvji arī apspriedīs jaunas idejas par to, kā pašu spēkiem veicināt kontinenta attīstību un vienotību.

Savienības 53 dalībvalstis jau ir panākušas vienošanos par lūgumu piešķirt tai divas pastāvīgas vietas paplašinātajā ANO Drošības Padomē.

Lielākā uzmanība tiks pievērsta tam, kā piespiest bagātākās valstis palīdzēt Āfrikai cīnīties pret nabadzību un slimībām.

G8 samita laikā, kas sāksies trešdien, valstu līderi apspriedīs iespējamās tirdzniecības saites ar Āfrikas valstīm un parādu atlaišanu.

“Āfrikai ir vēlme, bet nav iespēju,” teica Somālijas ārlietu ministrs Abdullahi Šeeks Ismails.

“G8 valstīm ir iespējas un visi nepieciešamie līdzekļi. Ir ļoti svarīgi, ka politiskā griba tiek kombinēta ar resursiem, kurus G8 varētu atļauties piegādāt Āfrikai,” viņš teica.

Etiopijas premjerministrs Meless Zenavi nav tik optimistisks un uzskata, ka G8 valstis nav gatavas piedāvāt “godīgāku tirdzniecības vidi”, un tas ir lielākais pārmetums rietumvalstīm.

Pašlaik Āfrikas Savienībai, iepriekš pazīstamai kā Āfrikas Vienotības organizācija, jau ir trīs gadi, un tā cenšas izveidot valstīs ārlietu, aizsardzības, tirdzniecības un citas ministrijas.

Nesen tika sāktas sarunas arī par robežu atvēršanu un Āfrikas pases ieviešanu, taču līdz šīs idejas realizēšanai ir vēl daudz darba.

Āfrikas valstis arī vēlētos izveidot pastāvīgu armiju, kura varētu nekavējoties doties uz notikuma vietu, ka kādā no reģioniem sāktos nesaskaņas.

Turklāt Savienības dalībvalstis vēlas izveidot fondu, lai līdzekļi, ko piešķīrusi Pasaules Banka vai Eiropas Savienība, varētu tikt izmantoti ātrāk un efektīvāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!