Foto: Vida Press

Pirms 30 gadiem Kotdivuāras vēl pavisam jaunajā galvaspilsētā Jamusukro tika uzsākta visu laiku lielākā kristīgās baznīcas - Miera Dievmātes bazilikas - kompleksa būvniecība.

Milzu bazilika starp kleķa būdiņām

80. gadu sākumā valsts pirmais prezidents Felikss Ufuē—Buaņī pēc gandrīz divdesmit gadu valdīšanas un stabilas valsts ekonomiskās augšupejas nolēma galvaspilsētu no blīvi apdzīvotās un ekonomiski aktīvās Abidžanas pārcelt uz savu dzimto ciemu Jamusukro.

Šis grandiozais plāns arī strauji tika īstenots, starp kleķa būdelēm būvējot valdības institūciju galvenās mītnes un liekot ierēdņiem ar visām ģimenēm pārcelties tālu no dzimtā Atlantijas okeāna krasta.

Dažus gadus pēc galvaspilsētas pārcelšanas plāna sākuma - 1985. gadā - autoritārais Ufuē—Buaņī nolēma vienā ciema malā uzbūvēt arī pasaulē lielāko dievnamu, par paraugu ņemot Svētā Pētera baziliku Vatikānā.

Ēkas izmēri sadusmo pāvestu

Neskatoties uz faktu, ka bijušajā Francijas kolonijā tikai aptuveni trešdaļa ir kristiešu, bet gandrīz 40% ir musulmaņu, bet vēl nepilni 30% ir dažādu vietējo reliģiju piekritēji, jaunās baznīcas celšanai valsts līdzekļi netika taupīti. Turklāt tieši tās celšanas laikā Kotdivuāras ekonomika sāka stagnēt.

Lai gan dievnams ir Vatikānā esošās Romas katoļu baznīcas pāvesta rezidences līdziniece, tā celtniecībai piesaistīts slavens libāniešu arhitekts Pjērs Fahurijs.

Bazilikas būvniecībai Āfrikas valsts no Itālijas importēja aptuveni 120 000 kvadrātmetrus marmora, bet no Francijas - aptuveni 2140 kvadrātmetrus vitrāžu stikla. Jautāts par būvniecības izmaksām, Ufuē—Buaņī tikai norādījis, ka "līgums ir noslēgts ar Dievu".

Kad pāvests Jānis Pāvils II uzzinājis, ka šādas būves celtniecība jau rit pilnā sparā, viņš personīgi pieprasījis, lai tā būtu kaut nedaudz zemāka par Vatikāna baziliku. Viņa bažas tika ņemtas vērā tikai daļēji - lai gan kupols patiesi tika uzbūvēts zemāks par Svētā Pētera bazilikas kupolu, uz tā uzstādītā konstrukcija un masīvais zeltītais krusts ļāva ēkai kļūt par augstāko Katoļu baznīcu pasaulē.

158 metrus augstā būve tādējādi apsteidza "oriģinālu" Vatikānā par 22 metriem, sadusmojot Romas katoļu baznīcas vadību. Lai gan pašas ēkas platība ir "vien" nepilnus 8000 kvadrātmetrus liela (Svētā Pētera bazilikas platība ir 15 100 kvadrātmetrus liela), visa kompleksa teritorija aizņem 30 000 kvadrātmetrus, par 10 000 kvadrātmetru apsteidzot pāvesta rezidenci.

Prezidenta ģīmetne blakus Jēzum

Vietējo iedzīvotāju vidū par "krūmu baziliku" sauktās ēkas patrons tās pabeigšanas brīdī bijis trešais ilgāk valdošais valsts līderis. Viņu apsteiguši vien Ziemeļkorejas diktators Kims Irsens un Kubas prezidents Fidels Kastro.

Miera Dievmātes bazilikas būvniecība tika pabeigta 1989. gadā, atzīmējot, ka šī 300 miljonu ASV dolāru vērtā celtne ir prezidenta personīga indulgence jeb maksa par grēku atlaišanu.

Lai bazilikas apmeklētāji mūžam atcerētos Ufuē—Buaņī devumu, vienā no vitrāžām viņa lūgšanā sakņupušais stāvs redzams attēlots blakus Jēzum Kristum.

Pāvests ieradās, tagad ēkās valda vējš

Par spīti konfliktam starp bazilikas būvētājiem un Vatikānu Kotdivuāras prezidents jaunuzcelto dievnamu izlēma uzdāvināt pāvestam. Dāvinājumu viņš gan nepieņēma, bet 1990. gada 10. septembrī ieradās Jamusukro, lai katoļu baznīcu personīgi iesvētītu.

Pāvests uz iesvētīšanu solīja ierasties tikai ar noteikumu, ka blakus greznajai celtnei taps arī slimnīca. Pirms viņa ierašanās tika uzbūvēta milzu ēka pāvesta svītas uzņemšanai, bet slimnīcas pamatakmens guldīšana tik uzticēta Romas katoļu baznīcas galvam pašam.

Jānis Pāvils II ieradās un pamatakmens iemūrēšanā piedalījās, bet slimnīca tā arī nekad netika uzbūvēta. Savukārt viņa uzņemšanai uzceltā villa pēc viņa svītas aizbraukšanas nekad vairs nav izmantota.

Tikai desmit gadus pēc ēkas svinīgās iesvētīšanas valstī izcēlās pilsoņu karš, Kotdivuāras jau tā trauslo ekonomiku burtiski sagraujot.

Ēku apsaimniekošanu kopš tā laika pārņēmis katoļu Svēto apustuļu ordeņa Polijas atzars. Tomēr bazilika, kurā ir 7000 ar individuāliem gaisa kondicionieriem aprīkotas sēdvietas, kā arī 11 000 stāvvietas, lielākoties stāv tukša. Vienīgie tajā sastopamie cilvēki ikdienā esot vien daži sargi, kā arī tūristu bariņi, kuru gan Rietumāfrikas nabadzīgajā valstī nav daudz.

Miera Dievmātes katedrāle un apkārtne:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!