ASV ziņu aģentūra "The Associated Press" (AP) noliedz, ka Otrā pasaules kara laikā un pirms tā būtu sadarbojusies ar nacistiem un pakļāvusies nacistiskās Vācijas fīrera Ādolfa Hitlera režīma redakcionālajai kontrolei.

Apsūdzības pret AP celtas akadēmiskajā žurnālā "Studies in Contemporary History" un plašāk izklāstītas trešdien laikrakstā "The Guardian".

AP preses pārstāvis Pols Kolfords noliedza, ka aģentūra būtu sadarbojusies ar nacistiem.

Viņš uzsvēra, ka vēsturnieces Harietes Šarnbergas rakstā, kas publicēts "Studies in Contemporary History", aprakstītas privātpersonas un to rīcība, par ko AP nav bijis zināms.

"Precīzs raksturojums būtu, ka AP un citas ārvalstu ziņu aģentūras tika pakļautas intensīvam spiedienam no nacistu režīma puses kopš Hitlera nākšanas pie varas 1932. gadā līdz AP padzīšanai no Vācijas 1941. gadā," paziņoja Kolfords.

Šarnberga savā rakstā norādīja, ka pēc nacistu nākšanas pie varas citi Rietumu mediji tika izspiesti no Vācijas, bet AP palika, piekrītot nepublicēt Trešajam reiham nelabvēlīgus materiālus.

Līdz ar to sākās AP sadarbība ar nacistisko režīmu, aģentūrai noklusējot pierādījumus par nacistu brutalitāti un ļaujot izmantot savas fotogrāfijas nacistu antisemītiskajās propagandas kampaņās, secinājusi vēsturniece.

Kā vienu no spilgtākajiem piemēriem Šarnberga minējusi AP pakļaušanos Hitlera personiskiem rīkojumiem 1941. gadā, piegādājot amerikāņu presei tikai fotogrāfijas, kurās redzami padomju karavīru vardarbības upuri Ļvivas pilsētā. Tajā pat laikā AP nepiegādāja fotogrāfijas, kurās fiksēta vardarbība pret ebrejiem šajā pat pilsētā pēc nacistu invāzijas.

"Tādēļ taisnīgi sacīt, ka šiem attēliem bija sava loma, slēpjot vācu vadītā kara patiesos vaibstus," norādīja Šarnberga.

Kolfords skaidroja, ka Šarnbergas pētījuma rezultāti attiecas uz ""AP Britain" vācu foto aģentūras filiāli, kas tika izveidota 1931. gadā" un bija spiesta pakļauties nacistu mediju kontrolei, bet turpināja uzņemt fotogrāfijas Vācijā un vēlāk arī Vācijas okupētajās zemēs.

Kolfords sacīja, ka filiāle atzīmējusi nacistu režīma cenzētās fotogrāfijas, kad tās nosūtītas AP klientiem ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!