Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads ir nosūtījis oficiālu apsveikumu jaunajam ASV prezidentam Barakam Obamam, vēsta BBC.
Tas ir pirmais šāda veida vēstījums, ko Irānas Islāma republika nosūtījusi kādam ASV vadītājam.

"Es ceru, ka Jūs dosiet priekšroku patieso sabiedrības interešu un taisnīguma ievērošanai, nevis savtīga mazākuma nebeidzamo prasību apmierināšanai un, ka Jūs izmantosiet iespēju kalpot tautai tā, lai Jūs pieminētu ar labu," teikts apsveikuma vēstulē.

Tāpat Ahmadinedžads norādījis, ka amerikāņi sagaida, ka jaunā valdība "labos kritisko situāciju, kādā nonākušas ASV, atjaunos pazaudēto reputāciju un cerības, kā arī ar cieņu izturēsies pret cilvēktiesībām un stiprinās ģimenes pamatus."

Pēc Ahmadinedžada teiktā, arī citas pasaules valstis cer, ka ASV uz karu orientētā politika tiks aizstāta ar taisnīguma veicināšanu, cieņu pret cilvēktiesībām, draudzību un neiejaukšanos citu valstu iekšlietās.

Starp ASV un Irānu nav diplomātisko attiecību kopš 1979. gada. Tāpat līdzšinējais ASV prezidents Džordžs Bušs nodēvējis Irānu par vienu no "ļaunuma ass" valstīm, savukārt Irānas revolūcijas vadītājs Ajatolla Ruholla Homeini nosaucis ASV par "Lielo Sātanu".

Iepriekš Obama paudis gatavību uzsākt sarunas ar Irānu, taču šo plānu asi kritizējusi ASV sabiedrotā Izraēla, kuras ārlietu ministre Tzipi Livni aicinājusi Obamu nesākt sarunas, jo šāds dialogs, pēc viņas domām, tiks uztverts kā ASV vājuma demonstrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!