Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads atcēlis iecerēto Ņujorkas apmeklējumu, lai uzrunātu ANO Drošības padomi, jo ASV vīzas viņu pavadošajai delegācijai izsniegtas pārāk vēlu, piektdien paziņoja Irānas vēstnieks ANO.
"Prezidents neieradīsies," jo vīzas viņa delegācijai izsniegtas pārāk vēlu, lai laikus ierastos Ņujorkā, aģentūrai "Reuters" teica vēstnieks Džavads Zafirs.

Tomēr viņš piebilda, ka ārlietu ministrs Manučers Motaki, kuram vīza ir, centīsies Ņujorkā ierasties laikus, lai uzrunātu Drošības padomi.

Kā ziņots, ANO Drošības padomes balsojums par sankciju paplašināšanu pret Irānu, kas atteikusies iesaldēt savu pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu, paredzēts sestdien plkst. 21.00 pēc Latvijas laika, piektdien paziņoja rezolūcijas projekta sagatavotāji.

Francijas vēstnieks ANO Žans Marks de la Sablijērs pavēstīja, ka rezolūcijas tekstā piektdien izdarītas nelielas izmaiņas, par kurām Drošības padomē pārstāvēto 15 valstu vēstniekiem vēl jāinformē savas valdības. Tomēr Sablijērs pauda pārliecību, ka rezolūcija tiks apstiprināta vienbalsīgi.

Rezolūcija paredz paplašināt pagājuša gada decembrī pret Irānu noteiktās sankcijas, aizliedzot Teherānai eksportēt ieročus un aicinot ANO dalībvalstīm brīvprātīgi vērst pret Irānu tirdzniecības ierobežojumus un paplašināt to personu un uzņēmumu sarakstus, kuriem noteikti ceļošanas ierobežojumi un kuru aktīvi tiks iesaldēti.

Pieci ANO Drošības padomes pastāvīgie locekļi - ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna un Krievija -, piedaloties arī Vācijai, nolēmuši pret Irānu vērst sankcijas, jo tā atteikusies pakļauties ANO prasībām iesaldēt urāna bagātināšanu, kas ir būtiskākais process kodolieroču ražošanas uzsākšanai.

Rietumvalstis pauž aizdomas, ka Teherāna savas kodolprogrammas aizsegā vēlas iegūt savā rīcībā atomieročus, kamēr Irāna to kategoriski noliedz, apgalvojot, ka tās vienīgais mērķis ir iegūt degvielu atomelektrostacijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!