Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads svētdien vizītes laikā Irākā noraidīja ASV prezidenta Džordža Buša apsūdzības, ka Teherāna atbalsta kaujiniekus Irākā, un paziņoja, ka Irākas tautai nepatīk ASV.
"Bušs vienmēr bez pierādījumiem apsūdz citus un tas vairo problēmas. Amerikāņiem ir jāsaprot, ka Irākas tautai nepatīk ASV," pēc tikšanās ar Irākas premjerministru Nuri ar Maliki pavēstīja Ahmadinedžads.

Sestdien pirms Ahmadinedžada vēsturiskās vizītes Bagdādē Bušs apsūdzēja viņu terora eksportēšanā uz Irāku.

Runājot ar žurnālistiem savā Teksasas rančo, Bušs aicināja Irānu "pārtraukt sūtīt modernos ieročus, kas nogalina mūsu pilsoņus".

Vašingtona apsūdz Teherānu, ka tā nemierniekiem Irākā piegādā ieročus. Irāna šīs apsūdzības noraida.

Maliki paziņoja, ka Ahmadinedžada vizīte "atspoguļo abu valstu vēlmi padziļināt kopējās intereses".

"Mums bija sarunas par tirdzniecību, rūpniecību. Tā bija ļoti piesātināta vizīte. Agrāk bija saspīlējums," sacīja Maliki.

Ahmadinedžads vēsturiskajā vizītē Irākā ieradās svētdienas rītā kopā ar lielu delegāciju, kurā ir arī ārlietu ministrs Manučehrs Motaki.

Prezidentu Bagdādes lidostā sagaidīja Irākas ārlietu ministrs Hošjars Zebari. Lidostā un tās rajonā tika veikti stingri drošības pasākumi, un lidosta un pievedceļi tai bija slēgti vairākas stundas pirms prezidenta lidmašīnas ierašanās.

Pirms savas divu dienu vizītes Ahmadinedžads teica, ka šīs vizīte būs "liels solis uz priekšu ceļā uz abu musulmaņu kaimiņvalstu brālīgo attiecību padziļināšanu".

Sestdien sarunā ar žurnālistiem Teherānā viņš atkārtoja Irānas pārliecību, ka "nedrošība, nesaskaņas un spriedze" kara plosītajā Irākā esot ASV "sazvērestības" rezultāts.

Ahmadinedžada vizīte apliecina Teherānas atbalstu premjerministra Nuri al Maliki valdībai, kurā dominē šiīti.

Viņa vizītes mērķis ir arī "pateikt ASV, ka tie esam mēs, nevis jūs, kuriem ir ietekme Irākā. Nedomājiet, ka jūs tur varat darīt visu, kas ienāk prātā," teica Irānā dzīvojošais Irānas un arābu valstu attiecību eksperts Mohamads Sadeks al Hoseini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!