Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads ceturtdien paziņoja, ka Islāma republika esot "vienmēr gatava" sarunām par savu kodolprogrammu, taču nosodīja Rietumu mēģinājumus izdarīt spiedienu uz Irānu ar sankcijām.

"Mēs esam vienmēr gatavi sarunām," Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku sarīkotajā preses konferencē paziņoja Ahmadinedžads, nosodot pasaules lielvalstu mēģinājumus izdarīt spiedienu uz Irānu.

"Viņi domā, ka panāks kaut ko, izdarot spiedienu uz Irānu, tomēr tā nebūs. Viņi cer, ka Irānas blokāde mainīs irāņu tautu, taču sankcijas irāņu tautu nesalauzīs."

Irāna un pasaules lielvalstis gatavojas atsākt sarunas par Irānas kodolprogrammu 5.decembrī, kaut gan pusēm vēl jāvienojas par sarunu vietu un darba kārtību.

Rietumi ir īpaši nobažījušies par Irānas urāna bagātināšanas programmu, jo pastāv aizdomas, ka tai ir militāri mērķi. Vāji bagātināts urāns tiek izmantots civiliem mērķiem, taču to var arī izmantot atomieroču ražošanai, ja bagātināšanas pakāpe tiek paaugstināta līdz vairāk nekā 90%.

Sarunas tika pārtrauktas, kad Irāna 2009.gada oktobrī noraidīja pasaules lielvalstu priekšlikumu apmainīties ar kodoldegvielu izkārtojumā, kura mērķis bija "atjaunot uzticēšanos".

Starptautiskā sabiedrība kopš tā laika veic stingrākus ekonomiskos un politiskos pasākumus pret Irānu, un Drošības padome jūnijā noteica Teherānai ceturto ANO sankciju kompleksu.

Ahmadinedžas bija ieradies Azerbaidžānā uz piecu Kaspijas jūras piekrastes valstu līderu apspriedi, kuras mērķis bija noregulēt šo valstu pretenzijas uz Kaspijas jūras milzīgajām dabas bagātībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!