rānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads trešdien noliedza, ka Islāma Republikas plāns par vēl desmit urāna bagātināšanas rūpnīcu būvniecību ir pretreakcija uz ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pagājušajā mēnesī pieņemto rezolūciju, vēsta valsts televīzija.

Islāma Republikas līderis arī apstiprināja, ka Irāna turpinās jaunu urāna bagātināšanas rūpnīcu būvniecību.

"Ziņas, ko mēs izplatījām [par jaunajām rūpnīcām], nav domātas aģentūras vadības konfrontācijai, jo mēs Irānas Atomenerģijas organizācijai uzdevām atrast vietas jaunajām rūpnīcām jau pirms vairākiem mēnešiem," sacīja Ahmadinedžads.

Tomēr informācija par Irānas plānu uzcelt vēl vairākas rūpnīcas izskanēja neilgi pēc IAEA rezolūcijas, kas nosoda Teherānas kodolprogrammas.

Tolaik Irānas viceprezidents un Atomenerģijas organizācijas vadītājs Ali Akbars Salehi gan atzina, ka tieši IAEA rezolūcija izraisījusi lēmumu par jaunu urāna bagātināšanas rūpnīcu būvniecību.

"Šodien pieņemtais lēmums ir nelokāma atbilde uz sešu valstu lēmumu pēdējā IAEA sēdē," 29.novembrī norādīja Salehi, kritizējot ANO Drošības padomes piecu pastāvīgo dalībvalstu un Vācijas pieņemto rezolūciju.

Kā aģentūra LETA jau ziņoja, no 35 aģentūras dalībvalstīm par rezolūcijas pieņemšanu balsoja 25, bet trīs valstis - Venecuēla, Malaizija un Kuba - dokumenta pieņemšanu neatbalstīja.

Tā bija pirmā reize kopš 2006.gada februāra, kad IAEA apstiprina rezolūciju pret Irānu.

Dokumenta izveidi atbalstīja Lielbritānija, Francija, Vācija, ASV, Krievija un Ķīna, pieprasot Teherānu apturēt līdz septembrim slepenībā turētās otrās urāna bagātināšanas rūpnīcas būvniecību.

Trešdienas uzrunā Islāma Republikās līderis arīdzan nosodīja starptautiskās sabiedrības "neloģisko rīcību".

"Dažas valstis, piemēram, Lielbritānija un cionistu režīms, mēģina likt šķēršļus mūsu ceļā un uzskata, ka tādējādi viņi varēs ko panākt, taču pēdējo 30 gadu laikā viņu patiesā daba ir apšaubīta," paziņoja Ahmadinedžads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!