Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads otrdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā asi kritizēja ASV un tās Rietumu sabiedrotos, vienlaikus paziņojot, ka Teherāna jautājumu par tās kodolprogrammu uzskata par slēgtu.
Ahmadinedžads pavēstīja, ka Vašingtona un tās sabiedrotie, kas apsūdz Irānu par centieniem iegūt kodolieročus, iebiedē Irānu un izdara spiedienu uz Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA).

"Šodien irāņu tautas pretestības rezultātā jautājums ir atgriezies aģentūrā un es oficiāli pasludinu, ka, mūsuprāt, jautājums par Irānas kodolprogrammu ir slēgts un kļuvis par vienkāršu aģentūras lietu," viņš sacīja.

Savā 40 minūtes garajā runā Ahmadinedžads asi uzbruka ASV, apsūdzot to cilvēktiesību pārkāpumos tās vadītajā "karā pret terorismu".

"Diemžēl cilvēktiesības plaši pārkāpj konkrētas lielvalstis, it īpaši tās, kuras izliekas par to ekskluzīvajiem aizstāvjiem," sacīja Ahmadinedžads. "Slepenu cietumu veidošana, cilvēku nolaupīšana, tiesas un slepeni sodi bez jebkādas cieņas pret pienācīgu tiesvedību, plaša telefonsarunu noklausīšanās, privātā pasta pārtveršana ir kļuvusi par ikdienišķu un plaši izplatītu lietu."

Tāpat viņš kritizēja ASV par iebrukumu Irākā, kura tika "okupēta, aizbildinoties ar diktatora gāšanu un masu iznīcināšanas ieroču eksistenci".

"Diemžēl mēs pieredzam rūgtu patiesību, ka dažām lielvarām dažas nācijas vai cilvēki nav nekā vērti un vienīgais svarīgais tām ir viņas pašas, viņu politiskās partijas un viņu grupas," pavēstīja Ahmadinedžads. "Viņuprāt, cilvēktiesības ir līdzvērtīgas viņu kompāniju un viņu draugu peļņai. Amerikāņu tautas tiesības un pašcieņa arī tiek ziedotas pie varas esošo savtīgajām iegribām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!