Foto: EPA/LETA
Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads trešdien Bodžnūrdas pilsētā uzstājies ar runu, kurā apsūdzējis Krieviju nodevībā, vēsta ārvalstu mediji.

Ahmadinedžads paziņoja, ka Krievija, atsakoties piegādāt pretraķešu aizsardzības kompleksus S-303, "pārdevusi" Irānu ASV.

"Daži cilvēki, kas nokļuvuši sātana (ASV) ietekmē, nolēmuši, ka var vienpusējā kārtā lauzt panāktās vienošanās un šādi kaitēt irāņu nācijai. Viņi nodevuši mūs ienaidnieka acu priekšā, laužot jau apmaksātos līgumus. Taču es gribu viņiem pateikt, ka Irāna joprojām uzskata, ka vienošanās ir spēkā un ieroču piegādēm jābūt izpildītām. Pretējā gadījumā mēs pieprasīsim kompensācijas par nodarītiem zaudējumiem," paziņoja irāņu līderis.

Kā vēstīts, līgumu par piecu zenītraķešu kompleksu S-300 divizionu piegādi par aptuveni 800 miljoniem dolāru (421,6 miljoniem latu) Teherāna un Maskava noslēdza 2007. gadā. Taču līguma izpilde dažādu iemeslu dēļ vairākkārt atlikta.

Šogad jūnijā ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju par jaunām sankcijām pret Irānu, kuru atbalstīja arī Krievija. Sākotnēji tika ziņots, ka sankcijas neattiecas uz S-300 raķešu piegādi, taču vēlāk Maskava apstiprināja, ka aizsardzības bruņojumu Teherānai nepiegādās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!