Libānas politiķi un sabiedrības pārstāvji otrdien nākuši klajā ar atklātu vēstuli prezidentam Mahmudam Ahmadinedžadam, Irānas līdera vizītes priekšvakarā apsūdzot viņu par jaukšanos valsts iekšējās lietās.

Vēstuli, kuras kopija nonākusi arī AFP rīcībā, parakstījuši aptuveni 250 cilvēku, ieskaitot ārstus, skolotājus, žurnālistus un bijušos parlamenta locekļus, kas uzticīgi Rietumu atbalstītajam parlamentārajam vairākumam.

Vēstulē Ahmadinedžads smagi kritizēts par Irānas sniegto atbalstu Libānas šiītu ekstrēmistu grupējumam "Hizbollah".

"Kāda grupa Libānā iegūst varu no jums (..) un ir nodevusi to citai grupai un valstij. Jaucoties mūsu iekšējās lietās, jūs tikai atkārtojat to, ko citi pirms jums jau ir darījuši," teikts vēstulē.

Libānas ietekmīgākais militārais un politiskais spēks "Hizbollah" nokļuvis visai saspringtās attiecībās ar Rietumu un Saūda Arābijas atbalstīto Libānas premjerministru Saadu Hariri saistībā ar viņa tēva - bijušā premjerministra Rafika Hariri - 2005.gada slepkavības izmeklēšanu.

Spriedzi abu pušu starpā vairo arī neapstiprinātās ziņas, ka saistībā ar slepkavību ANO atbalstītā tiesa grasās izvirzīt apsūdzības arī "Hizbollah" biedriem. Grupējums šādu iespēju kategoriski noraida.

"Hizbollah" ir vienīgais Libānas grupējums, kas atsakās nolikt ieročus pēc 1975.-1990.gada pilsoņu kara, apgalvojot, ka valsti joprojām nepieciešamas aizsargāt pret Izraēlas agresiju.

Vēstulē kritizēta Ahmadinedžada rīcība, oficiāli deklarējot atbalstu Libānas valstij, bet vienlaikus sniedzot finansiālu un militāru atbalstu arī "Hizbollah". "Jūsu atbalstu valstij iznīcina Jūsu paralēlais finansiālais un militārais atbalsts vienam Libānas grupējumam."

"Jūsu runas par reģiona sejas maiņu, sākot ar Libānu, (..) un Izraēlas noslaucīšanu no kartes ar Libānas islāmistu pretošanās palīdzību (..) rada iespaidu par Jūsu vizīti kā par augsta ranga armijas komandiera vizīti frontes līnijā," teikts vēstulē.

Irānas līderis vēstulē aicināts savas divu dienu vizītes laikā Libānā pārliecināt "Hizbollah" darboties tikai valsts robežās.

Trešdien un ceturtdien ieplānotās vizītes laikā Ahmadinedžads tiksies ar Libānas prezidentu Mihelu Sleimanu, Hariri, kā arī citiem politiķiem. Kopš viņa ievēlēšanas amatā 2005.gadā tā būs Ahmadinedžada pirmā vizīte Libānā. Tomēr uzmanības centrā būs Irānas līdera brauciens uz Libānas un Izraēlas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!