Foto: Reuters/Scanpix

Kurdu spēki ir iznīcinājuši tūkstošiem arābu mājokļu Irākas ziemeļos, acīmredzot mēģinot iznīdēt turienes arābu kopienas, trešdien paziņoja starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" (AI).

Šī iznīcināšana notika pēc tam, kad kurdu spēki atkaroja šos rajonus džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts"), kas no 2014. gada bija ieņēmis teritorijas uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes.

Karā pret "Daesh" Irākā bieži ir notikusi īpašumu iznīcināšana vai piesavināšanās, izraisot sašutumu vietējos iedzīvotājos, kuru atbalsts drošības spēkiem var būt vajadzīgs, lai saglabātu kontroli pār atkarotajiem rajoniem.

""Pešmerga" (kurdu bruņotie spēki) no [Irākas] Kurdistānas autonomā reģiona un kurdu kaujinieki Ziemeļirākā ir nojaukuši, uzspridzinājuši vai nodedzinājuši tūkstošiem mājokļu, atriebjoties par atbalstu" "Islāma valstij", teikts AI paziņojumā.

AI vecākā konsultante krīžu jautājumos Donatella Rovera šajā paziņojumā pavēstīja, ka Kurdistānas autonomā reģiona "spēki, šķiet, vada saskaņotu kampaņu arābu kopienu piespiedu pārvietošanai".

"Civiliedzīvotāju piespiedu pārvietošana un mājokļu un īpašumu tīša iznīcināšana bez militāra attaisnojuma var būt līdzvērtīga kara noziegumiem," paziņoja Rovera.

Kurdu spēki arī aizlieguši atgriezties mājās arābu civiliedzīvotājiem, kas bija aizbēguši no karadarbības.

AI ir dokumentējusi pierādījumus par kurdu spēku īstenotu "piespiedu pārvietošanu un mājokļu liela mēroga iznīcināšanu" Nainavas, Kirkūkas un Dijalas provincēs.

Šīs provinces atrodas Irākas ziemeļos ārpus Kurdistānas autonomā reģiona robežām. Kurdi vēlas paplašināt savu autonomo reģionu ar šo provinču teritorijām, un arābu padzīšana palīdz kurdiem nostiprināt savu kontroli pār tām.

AI oktobrī publicēja līdzīgu ziņojumu par kurdu spēkiem Sīrijā, apsūdzot Sīrijas kurdu vadīto "autonomo administrāciju" kara noziegumos. Šie spēki tīši nopostījuši civiliedzīvotāju mājokļus un ar spēku pārvietojuši iedzīvotājus "bet attaisnojama militāra pamatojuma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!