Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Starptautiska iniciatīvas grupa otrdien Eiropas Parlamentā (EP) aicināja eiroparlamentāriešus un dažādas nevalstiskās organizācijas strādāt, lai Eiropas dienu, 9. maiju, noteiktu par brīvdienu visās dalībvalstīs. Organizācija tādējādi cer eiropiešos veicināt Eiropas kopības sajūtu, raksta "Euractiv".

Spāņu eiroparlamentāriete Maite Pagasaurtundua pieļāvusi, ka šī iniciatīva varētu tikt apstiprināta pat EP februāra plenārsēdē. Viņas cerībām pievienojies horvātu deputāts Ivans Jakovičics, atzīmējot, ka vairākas EP frakcijas izrādījušas skaidru atbalstu iniciatīvai.

Eiropas diena patlaban jau ir brīvdiena ES institūcijās. Tā iedibināta par godu ES idejas "tēva" Francijas ārlietu ministra Roberta Šūmana 1950. gada 9. maijā pasludinātajai deklarācijai, kurā viņa aicināja izveidot ES priekšteci Eiropas Ogļu un tērauda kopienu.

Iniciatīvas ideju aizsākusi Spānijas nevalstiskā organizācija "Europeanists", un tai pievienojušies arī vairāki spāņu eiroparlamentārieši, piepulcinot arī citu valstu pārstāvjus. Savukārt ES asamblejas Konstitucionālo lietu komiteja atbalstījusi priekšlikuma virzīšanu izskatīšanai dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!