Foto: Reuters/Scanpix

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty Internatioanal" pieprasa izmeklēt jaunākās apsūdzības par ārpustiesas nāvessodiem, kas esot veikti Krievijas Čečenijas Republikā.

Organizācija atsaucas uz Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja Gazeta" ziņām par 27 cilvēku nogalināšanu 2017. gada 26. janvāra naktī, ko pastrādājuši Čečenijas drošības dienestu darbinieki.

"Šīs apsūdzības nāk no uzticama avota, un tik šausminošas, kādas tās ir, šķiet pilnībā ticamas Čečenijā, kur varasiestādes bauda pilnīgu nesodāmību par cilvēktiesību pārkāpumiem," norāda "Amnesty International" Eiropas un Vidusāzijas programmu direktora vietnieks Deniss Krivoševs.

"Amnesty International" jau iepriekš daudzus gadus ir dokumentējusi ārpustiesas nāvessodus gan Čečenijā, gan citur Ziemeļkaukāzā, un "Novaja Gazeta" jaunākās apsūdzības atbilst iepriekšējiem atklājumiem, norāda organizācija.

"Tas nekavējoties ir jāizmeklē, un, ja tā izrādīsies patiesība, visi vainīgie ir jāsauc pie atbildības," uzsvērts organizācijas paziņojumā.

Tāpat "Amnesty International" atgādina par nepieciešamību izmeklēt jau iepriekš izskanējušās apsūdzības par vairāk nekā 100 geju apcietināšanu un spīdzināšanu aprīlī.

"Novaja Gazeta" 9. jūlija publikācijā, atsaucoties uz diviem augsta līmeņa avotiem, ziņoja par desmitiem cilvēku nelikumīgu aizturēšanu iepriekš neizziņotos reidos 2016. gada decembrī. 27 no šiem cilvēkiem, kuri pat nebija oficiāli arestēti, esot nogalināti 26. janvāra naktī.

Medijs norāda, ka šīs slepkavības nav saistītas ar geju vajāšanu Čečenijā, bet gan ir reakcija uz kāda policista nogalināšanu 2016. gada 16. decembrī. Ar "Novaja Gazeta" publikāciju var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!