Valdībām vajadzētu likumdošanas ceļā ierobežot sāls daudzumu rūpnieciski gatavotā pārtikā, trešdien paziņoja Pasaules veselības organizācija (PVO).
PVO uzskata, ka ar vienkāršiem aicinājumiem ikdienā lietot mazāk sāls ir par maz, lai jūtami samazinātu sirds un asinsvadu slimību izplatību. Šīs slimības, kas ir trešajā vietā starp draudiem cilvēku veselībai, bieži izraisa augsts asinsspiediens, kas rodas pārmērīgas sāls lietošanas dēļ.

"Pat tad, ja cilvēki samazinās sāls daudzumu uz sava pusdiengalda, viņi vienalga lietos pārāk daudz sāls, kas ir pievienota gatavajai pārtikai un pusfabrikātiem," sacīja PVO pārstāve Šantija Mendisa. Turklāt tieši gatavā pārtika ieņem svarīgu vietu steidzīgo Rietumu cilvēku ēdienkartē.

PVO jaunākajā ziņojumā "Par riska samazināšanu un veselīga dzīvesveida veicināšanu" minēti 10 galvenie draudi cilvēku veselībai, tostarp smēķēšana, narkotiku lietošana, ūdens tīrības normu pārkāpumi un citi.

Pasaules veselības organizācijas eksperti uzsver, ka ierobežota sāls un treknu ēdienu lietošana, kā arī augļu un dārzeņu iekļaušana ēdienkartē ir pats lētākais un efektīvākais veids, kā cīnīties ar sirds slimību izplatību. Viņuprāt, pieņemt likumus par samazinātu sāls daudzumu rūpnieciski ražotā pārtikā būtu vieglāk un izdevīgāk, nekā mēģināt panākt ražotāju brīvprātīgu piekrišanu.

Tiem, kas tomēr nevar atturēties no sāļu ēdienu lietošanas, būtu jālieto pēc iespējas vairāk šķidruma, iesaka speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!