Foto: AP/Scanpix

Cilvēktiesību aizsardzības grupa "Amnesty International" aicina Irānu neatkārtot sodīšanu ar nāvi vīrietim, kurš izdzīvojis pēc neveiksmīgas pakāršanas, vēsta raidsabiedrība BBC.

37 gadus vecajam par narkotiku kontrabandu notiesātajam vīrietim nāvessodu izpildīja Irānas ziemeļaustrumu pilsētā Bodžnūrdā pagājušajā nedēļā. Viņš cilpā nokarājies 12 minūtes, līdz ārsts konstatējis notiesātā nāvi.

Tomēr nākamajā dienā, ierodoties pēc notiesātā līķa, viņa ģimenes locekļi ieraudzījuši, ka cietuma morgā guļošais radinieks joprojām elpo.

"Spriedums bija nāvessods un tas tiks izpildīts vēlreiz, kad vīrietis atkopsies," paziņoja amatpersonas. Izdzīvojušais ir pārvests uz slimnīcu, kur tiek apsargāts un saņem palīdzību.

"Mēs atradām viņu atkal dzīvu, viņa divas meitas bija ļoti laimīgas," Irānas medijiem stāstīja vārdā neminēts ģimenes loceklis.

"Šī vīrieša šausminošā perspektīva gaidīt vēl vienu kāršanu, kad jau vienreiz iziets cauri smagajam pārbaudījumam, uzsver nāvessoda ļaunumu un necilvēcību," paziņoja "Amnesty International" Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas programmu direktors Filips Luters, aicinot vēlreiz nesodīt vīrieti, kā arī noteikt moratoriju visiem citiem nāvessodiem.

Ar šo nesaistītā gadījumā pirmdien kāda ieslodzītā radinieki mēģinājuši izjaukt par slepkavību notiesātā pakāršanu, uzspridzinot cietuma telpās granātu. 30 cilvēki tika ievainoti, bet notiesāta pakāršana netika atlikta, vēsta Irānas mediji.

Irāna ir otrajā vietā aiz Ķīnas nāvessodu skaita ziņā, uzskata cilvēktiesību organizācijas. Islāma valstī ar nāvi soda gan par slepkavībām un izvarošanu, gan spiegošanu un narkotiku izplatīšanu.

Šogad Irānā ar nāvi jau ir sodīti vismaz 508 cilvēki, liecina "Amnesty International" dati. Vairums sodīto notiesāti par ar narkotiku apriti saistītiem noziegumiem.

Daļa nāvessodu Irānā ir publiski.

2012. gadā pasaulē, neskaitot Ķīnu, izpildīti 682 nāvessodi 21 valstī. Trīs ceturtdaļas kopējā skaita veido Irāna, Irāka un Saūda Arābija. Starp sodītajiem ir 30 sievietes, informē telekanāls "Al Jazeera".

Irākā nāvessodi parasti tiek izpildīti pakarot, bet notiesātie tiek nošauti Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), Baltkrievijā, Ķīnā, Gambijā, Ziemeļkorejā, Taivānā un Jemenā.

AAE sodu izpilda tradicionālā šaušanas brigāde, Jemenā nogalināmo nogulda uz zemes, bet Baltkrievijā, Ķīnā un Taivānā notiesāto nogalina ar vienu šāvienu pakausī.

Nāvessoda izpildi pasaulē pavisam gaida aptuveni 30 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!