ASV valsts sekretārs Kolins Pauels piektdien izpelnījās asu kritiku no konservatīvo politiķu un ASV reliģisko organizāciju puses, jo publiski aicinājis pasaules jauniešus lietot prezervatīvus, lai izsargātos no AIDS izraisošā imūndeficīta vīrusa (HIV).
Pauels mūzikas televīzijas MTV teleforumā, kuru skatījās simtiem miljoni cilvēku visā pasaulē, sacīja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir "jāaizmirst konservatīvās idejas" par seksu un dzimumaudzināšanu, un aicināja seksuāli aktīvos jauniešus lietot prezervatīvus, lai izvairītos no seksuāli transmisīvajām slimībām.

Vismaz divi bijušie Republikāņu partijas kandidāti uz prezidenta amatu un vairākas konservatīvas pretabortu organizācijas nosodīja Pauelu un aicināja ASV prezidentu Džordžu Bušu nopelt valsts sekretāru.

Tomēr gan prezidenta administrācija, gan Valsts departaments paziņoja, ka Pauela nostāja neatšķiras no Baltā nama nostājas šajā jautājumā, kas gan vairāk sludina atturību no seksa.

"Valsts sekretārs un prezidents saka vienu un to pašu," žurnālistiem Vašingtonā sacīja Baltā nama preses sekretārs Ari Fleišers, norādot, ka administrācija atbalsta atturēšanos no seksa un dzimumaudzināšanu, kas sevī ietver arī prezervatīvu izplatīšanu.

Tomēr savos komentāros, atbildot uz kādas jaunas Milānas katolietes jautājumu, Pauels nelietoja vārdu "atturēšanās", kuru tik bieži piemin Romas pāvests Jānis Pāvils II.

"Ir svarīgi, lai starptautiskā sabiedrība sanāktu kopā un atklāti par to aprunātos, aizmirstot tabu, aizmirstot konservatīvos viedokļus par to, ko nedrīkstētu jauniešiem teikt .. Nedroša seksa dēļ jauni cilvēki riskē ar savām dzīvībām, tādēļ aizsargājieties .. Es pavisam noteikti cienu Svētā tēva un katoļu baznīcas viedokli," teica ASV valsts sekretārs, piebilstot, ka, viņaprāt, prezervatīvi ir veids, kā izvairīties no inficēšanās.

"Pauela komentāri ir neapdomīgi un bezatbildīgi," paziņoja Ģimenes pētījumu padomes prezidents Kens Konors, aicinot Bušu "noraidīt šos komentārus un publiski nosodīt viņu par tiem."

Organizācijas "Focus on the Family" prezidents Džeimss Dobsons norādīja, ka "Pauels ir valsts sekretārs, nevis veselības ministrs, un norādīja, ka viņš nezina prezervatīvu efektivitātes pētniecisko pusi".

Gan Konors, gan Dobsons uzsvēra - pētījumi pierāda, ka prezervatīvu lietošana nedod simtprocentīgu aizsardzību pret seksuāli transmisīvajām slimībām, sevišķi HIV/AIDS.

Konservatīvā Buša administrācija nav paudusi iebildumus pret prezervatīvu lietošanu, bet izteikusi atbalstu atturībai no seksa, sevišķi jauniešu vidū, lai izvairītos no slimībām, kas pārnēsājas dzimumceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!