Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada decembrī no Indonēzijas pilsētas Surubajas uz Singapūru lidojošā "Air Asia" lidmašīna "Airbus A320-200" ar 162 cilvēkiem avarēja tehniskas problēmas un pilotu kļūdas dēļ, atsaucoties uz izmeklēšanas rezultātiem, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Kontakti ar reisa QZ8501 lidmašīnu pazuda 2014. gada 28. decembrī virs Javas jūras drīz pēc tam, kad piloti slikto laikapstākļu dēļ lūdza atļauju pacelties augstāk gaisā. Pirmās lidmašīnas atlūzas atrada 30. decembrī.

Izmeklētāji uzskatīja, ka katastrofas iemesls bija sliktie laikapstākļi.

Tomēr tagad Indonēzijas izmeklēšanas komisija nonākusi pie jauniem secinājumiem. Lidojuma laikā lidaparātam četras reizes radās problēmas ar stūrēšanas sistēmu, kam iemesls bija plaisa kādā lodējumā, secināts izmeklēšanā.

Šī pati problēma "Airbus" gaisa kuģim veselas 23 reizes novērota arī iepriekšējā gadā un apkalpes komandas par to zinājušas, norāda raidsabiedrība BBC.

Komanda centusies novērst problēmu, restartējot datorsistēmu, taču tas novedis pie autopilota atslēgšanās, kā rezultātā lidaparāts sācis šūpoties un mainīt augstumu.

Piloti tad ķērušies pie vadības, taču nav saskaņojuši savas darbības un stūrējuši lidmašīnu katrs uz savu pusi, padarot gaisa kuģi nevadāmu.

"Tas, ko darīja kapteinis, nebija saskaņots ar otro pilotu," žurnālistiem Džakartā paziņoja galvenais izmeklētājs Nurkahjo Utomo. "Kapteinis vilka, kamēr otrais pilots stūma, tāpēc izlīdzināšanās nebija efektīva," viņš skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!