Lidaparātu ražotājkompānija "Airbus" ir gatava uzsākt pirmās militārās kravas lidmašīnas ražošanu, kas ļaus Eiropas valstīm būt labāk sagatavotām krīzes situācijām bez ASV palīdzības, raksta aģentūra "Associated Press".
"Airbus A400M airlifter" programma varētu izmaksāt kopumā 24 miljardus ASV dolāru, un tā tika uzsākta deviņdesmitajos gados, bijušās Dienvidslāvijas vardarbīgās sadalīšanās sākumā, kad Eiropas valstis nevarēja izvietot savus karavīrus un miera uzturētājus pavisam netālās teritorijās bez ASV palīdzības.

Tolaik Klintona administrācija raksturoja programmu kā izšķērdīgu dublikātu radīšanu, jo ASV vēlējās pārdot citām valstīm savus šādiem mērķiem paredzētos lidaparātus. Toreizējā valsts sekretāre Madlēna Olbraita brīdināja par šķelšanos Eiropas un ASV starpā, ja ES turpinās novirzīt resursus no kopējām NATO vadītām programmām uz saviem drošības spēkiem.

Tomēr pašlaik ES un ASV attiecības ir mainījusi cīņa pret terorismu – visizteiktākais piemērs ir Afganistāna, kur ES izvietojusi gandrīz pusi no tur esošajiem 35 000 karavīriem. Lai gan pastāv dažādas nesaskaņas, ASV ir pārtraukusi uzsvērt kravas lidmašīnu iegādes nevajadzīgumu un pieņēmusi viedokli, ka šādas Eiropas valstīm piederošas lidmašīnas nepieciešamības gadījumos varētu būt efektīvas.

"A400M" lidmašīna būs līdzīga, taču lielāka un gandrīz divas reizes ietilpīgāka nekā jau 50 gadus ASV un citu valstu izmantotā "C-130". Jaunās lidmašīnas prototips būs gatavs aptuveni gada laikā, un sākot no 2009.gada aptuveni 200 lidmašīnas papildinās astoņu Eiropas valstu gaisa spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!