Foto: morgueFile

Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbinieki, aizdomās par valsts nodevību aizturējuši bijušo drošības dienesta darbinieku, piektdien vēsta portāls "Delfi.ee".

Kā vēstījusi Igaunijas prokuratūra, tiesa nolēma vīrietim kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu. Prokuratūra solījusi tuvāko stundu laikā sniegt plašāku informāciju par aizturēto.

Vēlāk piektdienas, 9.augusta, pēcpusdienā KaPo paziņoja, ka aizturētais ir viņu bijušais darbinieks Vladimirs Leitmans. KaPo uzskata, ka bijušais kolēģis vairākus gadus vācis informāciju Krievijas izlūkdienestam.

Leitmans nopratināšanā atzinis savu vainu, kā arī kratīšanās iegūti lietiskie pierādījumi viņa vainai un slēptuvēs atrasta ievērojama naudas summa, Igaunijas amatpersonas pavēstīja preses konferencē.

Leitmans pratināšanā sacījis, ka ir gatavs sadarboties un atklāt personas, ar kuru starpniecību nodevis ievāktās ziņas Krievijas dienestiem. Leitmans Krievijas labā spiegojis līdz 2011.gadam, kad beidzis darbu KaPo, kur sāka strādāt 1997.gadā.

"Delfi.ee" atgādina, ka 2012.gadā tiesa bijušo Drošības policijas darbinieku Alekseju Dresinu atzina par vainīgu nodevībā un iekšējās informācijas izpaušanā, notiesājot viņu ar brīvības atņemšanu uz 16 gadiem. Par uzkūdīšanu un valsts nodevību notiesāta arī viņa sieva, kurai piespriests nosacīta brīvības atņemšana uz sešiem gadiem.

Līdzīgi notikumi bija arī 2009.gadā, kad par valsts nodevību notiesāts kāds bijušais Aizsardzības ministrijas ierēdnis Hermans Simma, kuram piespriesti 12 gadi cietumā. Drošības policijas informācija liecināja, ka Simma 13 gadu laikā Krievijas ārējās izlūkošanas dienestiem nodeva klasificētus dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!