Pakistānas drošības spēki aizturējuši divus vīriešus, kurus tur aizdomās par saistību ar ASV arestēto teroristu Abdallāhu al Mudžahiru, kurš plānojis izmantot radioaktīvu bumbu uzbrukumā pret Savienotajām Valstīm, trešdien informēja ziņu avoti Pakistānas izlūkdienestu aprindās.
Vīrieši aizturēti šonedēļ netālu no Pakistānas ziemeļu pilsētas Ravalpindi, kas atrodas 15 kilometru attālumā no galvaspilsētas Islāmabadas.

"Pakistānas izlūkdienesti meklē citas personas, kuras bija saistītas ar Abdallāhu al Mudžahiru," sacīja kāda amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pirmdien ASV ģenerālprokurors Džons Eškrofts paziņoja, ka ASV varas iestādes ir novērsušas teroristu tīkla "Al Qaeda" uzbrukumu Savienotajām Valstīm, kurā bija paredzēts izmantot radioaktīvu bumbu.

"Mēs esam aizturējuši zināmu teroristu, kurš plānoja izgatavot un uzspridzināt radioloģiskās dispersijas bumbu jeb netīro bumbu Savienotajās Valstīs," telekanālam CNN paziņoja Eškrofts.

Pēc Eškrofta teiktā, Abdallāhs al Mudžahirs, kurš pazīstams arī kā Hosē Padilja, tika aizturēts 8. maijā, kad viņš ar lidmašīnu ieradās Čikāgas O'Haras starptautiskajā lidostā.

"Aizturot al Mudžahiru, kad viņš mēģināja iekļūt Savienotajās Valstīs, mēs esam izjaukuši jaunu teroristu plānu uzbrukt Savienotajām Valstīm, uzspridzinot radioaktīvo netīro bumbu," norādīja Eškrofts.

Tā dēvētā "netīrā bumba" ir radioaktīvā materiālā ietīta parasta bumba, kas eksplodējot nogalina tuvumā esošos un plašākā apkārtnē izplata ļoti toksiskas vielas, kas izraisa cilvēku masveida bojāeju un saindēšanos.

Eškrofts sacīja, ka ASV valdībai ir "daudzi, neatkarīgi un savstarpēji saskaņoti [ziņu] avoti", kas apstiprina, ka al Mudžahirs ir cieši saistīts ar "Al-Qaeda" un "piedalījies jaunu terora aktu plānošanā pret nevainīgiem amerikāņu civiliedzīvotājiem Savienotajās Valstīs".

Pēc tam, kad Padilja 90. gadu sākumā Savienotajās Valstīs bija izcietis cietumsodu, viņš sāka sevi dēvēt par Abdallāhu al Mudžahiru, teica Eškrofts.

Kad al Mudžahirs iznāca no ieslodzījuma, viņš devās uz Afganistānu un Pakistānu, turklāt 2001. gadā vairākkārt tikās ar augsta ranga "Al-Qaeda" līderiem, norādīja Eškrofts.

"Atrodoties Afganistānā un Pakistānā al Mudžahirs izgāja apmācību pie ienaudnieka, tai skaitā arī apguva spridzekļu izgatavošanu un pētīja radioloģiskās dispersijas bumbas," sacīja Eškrofts.

""Al-Qaeda" amatpersonas zināja, ka, būdams ASV pilsonis ar derīgu ASV pasi, al Mudžahirs varētu brīvi pārvietoties pa Savienotajām Valstīm, nepievēršot sev uzmanību," uzsvēra ASV ģenerālprokurors.

Atsaucoties uz kādas ASV amatpersonas teikto, televīzijas sabiedrība CNN ziņoja, ka radioaktīvo bumbu al Mudžahirs gatavojās uzspridzināt Vašingtonā.

Lai gan al Mudžahirs ir ASV pilsonis, Aizsardzības ministrija viņu aizturējusi kā "ienaidnieka kaujinieku".

Osamas bin Ladena teroristu tīkls "Al Qaeda" tiek vainots 11.septembra terora aktos ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!