Foto: DELFI
Aizturēšanas laikā otrdien izdarījis pašnāvību nošaujoties separātiskās Abhāzijas bijušais iekšlietu ministrs Almazbejs Kčačs, kurš tika turēts aizdomās par to, ka piedalījies februārī notikušā atentāta mēģinājuma pret Abhāzijas prezidentu Aleksandru Ankvabu organizēšanā.

Abhāzijas Iekšlietu ministrijā aģentūrai "Interfax" pastāstīja, ka Kčačs, ieraudzījis, ka pie viņa mājās Gagrā ieradušies tiesībsargāšanas institūciju darbinieki, ieslēdzies. Kad operatīvie darbinieki iekļuvuši Kčača mājā pa logu, viņi atraduši bijušā ministra līķi ar pistoli rokās.

54 gadus vecais Kčačs bija Abhāzijas iekšlietu ministrs no 1996. līdz 2003.gadam un Drošības padomes sekretārs no 2003. līdz 2006.gadam.

Jau ziņots, ka Abhāzijā 22.februārī notika atentāta mēģinājums pret prezidentu Aleksandru Ankvabu, kurš tajā necieta, bet viens prezidenta apsardzes darbinieks gājis bojā un trīs tika ievainoti. Gudautas rajonā tika uzspridzināts tālvadības fugass prezidenta autokolonnas maršrutā, pēc sprādziena uz autokolonnu tika atklāta uguns ar granātmetēju un ložmetēju, bet apsardze atklāja pretuguni.

Ankvabs par Abhāzijas prezidentu kļuva pēc ārkārtas vēlēšanām pērn augustā, kas bija jārīko, jo 29.maijā nomira iepriekšējais šīs separātiskās republikas prezidents Sergejs Bagapšs.

Atentāta mēģinājumi pret Ankvabu notikuši arī agrāk. 2005.gadā divas nedēļas pēc viņa stāšanās premjera amatā tika apšaudīta viņa automašīna pie Suhumi, bet viņš netika ievainots. Pēc tam 2005.gada 1.aprīlī Ankvaba džips tika apšaudīts Suhumi rajonā un to pavadoša automobiļa šoferis tika ievainots kājā, bet pats Ankvabs necieta. 2007.gada 9.jūlijā Ankvaba automobilis tika apšaudīts ar granātmetēju ceļā no Gudautas uz Suhumi. Granāta trāpīja bagāžniekā, politiķis tika viegli kontuzēts un ievainots ar šķembām mugurā. 2007.gada 21.jūnijā, Ankvaba automašīnai braucot no Gudautas uz Novijafonu, zibens spēriens izraisīja pāragru spridzekļa detonāciju. 2010.gada 23.septembrī Gudautā ar granātmetēju tika apšaudīta Ankvaba radinieku māja, kur viņš pēdējos gadus dzīvojis. Šāviņš nonāca istabā, kur viņš nakšņoja, ievainojot Ankvabu kājā un rokā.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Tuvalu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!