Foto: AFP/Scanpix

Trešdien aizturētais Berlīnes slaktiņa rīkotāja paziņa ir salafists, kuru Vācijas varasiestādes atzinušas par spējīgu uz radikālu rīcību, ziņo vācu mediji.

Kā vēstīts, Berlīnes policija trešdien aizturēja tunisieti, kurš dienu pirms slaktiņa vienā no Vācijas galvaspilsētas Ziemassvētku tirdziņiem vakariņojis kopā ar Anisu Amri, kas paveica šo noziegumu.

Policija uzskata, ka 26 gadus vecais Bilels A. bijis vai nu iesaistīts terorakta plānošanā, vai arī par to zinājis.

Tomēr Bilels A. aizturēts par krāpšanos ar pabalstiem, jo likumsargiem pagaidām nav pietiekamu pierādījumu par viņa līdzdalību slepkavībā.

Izmeklēšana par patvēruma meklētāju pabalstu izkrāpšanu, kas notikusi laikā no pagājušā gada aprīļa līdz novembrim, pret viņu uzsākta jau nedēļas sākumā.

Bilels A. pazinis Amri kopš 2015. gada beigām, kad abi kopā ieradušies no Itālijas Vācijā, pavēstīja federālās prokuratūras pārstāve sakariem ar presi Frauke Kēlere. Dienu pirms terorakta abi satikušies kādā restorānā un viņiem bijusi "ļoti intensīva saruna".

Aizdomās turētā mājoklī imigrantu patversmē uzieti sakaru līdzekļi, kas šobrīd tiek pārbaudīti.

2015. gadā no aprīļa līdz novembrim Bilels A. vairākās Vācijas pilsētās izmantojis vismaz divus izdomātus vārdus.

Pret kādu bijušo Amri dzīvokļa biedru, kurš varētu potenciāli būt liecinieks, arī uzsākta izmeklēšana. Amri 19. decembrī centies ar viņu sazināties, tomēr patlaban nav zināms, vai viņi runājuši.

Amri 19. decembrī ar nolaupītu kravas automašīnu ietriecās cilvēku pūlī Ziemsvētku tirdziņā pie Berlīnes Ķeizara Vilhelma baznīcas, noslepkavojot 12 cilvēkus. Vēl 55 cilvēki guva ievainojumus. Pašu Amri 23. decembrī Milānas pievārtē nošāva policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!