Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Baltkrievijā ceturtdien aizturēts prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenais konkurents augustā gaidāmajās vēlēšanas Viktors Babariko.

"Babariko ir aizturēts, jo organizēja un vadīja nelikumīgas aktivitātes un mēģināja ietekmēt liecinieku liecības," paziņoja amatpersonas.

56 gadus vecais bijušais baņķieris ir metis izaicinājumu Lukašenko prezidenta vēlēšanās, kas paredzētas 9. augustā.

Babariko agrāk vadīja banku "Belgazprombank", kas ir Krievijas enerģētikas milža "Gazprom" apakšstruktūra.

Baltkrievijas nacionālā televīzija ziņoja, ka saistībā ar izmeklēšanu, kas tiek veikta pret "Belgazprombank", aizturēti aptuveni 20 cilvēki, no kuriem daži liecinājuši pret Babariko.

Pagājušajā nedēļā izmeklētāji veica kratīšanu šajā bankā un sāka izmeklēšanu pret bijušajiem un esošajiem baņķieriem par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un naudas atmazgāšanu.

Pirms augustā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Lukašenko cer saņemt mandātu sestajam pilnvaru posmam, tiesībsargājošas struktūras izvērsušas represijas pret opozīcijas kandidātiem.

Baltkrievijas opozīcijas līderim Mikolam Statkevičam šomēnes tika piespriests 15 dienu ilgs administratīvai arests par neatļautas demonstrācijas organizēšanu 24. maijā Minskā.

Pirmdien viņam tika piespriests vēl viens 15 dienu ilgs administratīvai arests, ziņoja Statkeviča sieva Marina Adamoviča.

Aizturēts arī video blogeris Sergejs Tihanovskis, kurš palīdzējis organizēt protestus pret Lukašenko, kuru salīdzinājis ar tarakānu. Viņš apsūdzēts sabiedriskās kārtības traucēšanā un uzbrukumā policistam.

Lukašenko Baltkrievijā valda kopš 1994. gada un pieļāvis, ka valsts galvas amatā varētu pavadīt vēl divus pilnvaru termiņus.

EDSO kopš 1995. gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un taisnīgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!