Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Jāizvēlas labākais," aicinot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis apsvērt Vācijas kancleres Angelas Merkeles kandidatūru Eiropadomes prezidenta amatam, pirmdienas rītā viedokļu slejā vēstīja politiskās analītikas portāls "Politico". Tādējādi medijs piepulcina savu balsi viedokļiem, ka Merkelei jāpārņem vadība kādā no ES vadošajām institūcijām. Pirms nedēļas izskanējušajai Luksemburgas premjerministra Havjēra Betela frāzei, ka Merkele būtu "sapņu" EK prezidente un Francijas prezidenta Emanuela Makrona izteikumam, ka viņš Vācijas kancleri atbalstītu, ja viņa izšķirtos kandidēt.

Viedokļi par to, ka Merkele varētu kļūt par nākamo Eiropas kapteini, izskanējuši jau iepriekš. Pērn septembrī viedokļraksts ar visai nepārprotamu virsrakstu "Angelai Merkelei vajadzētu kļūt par Eiropas Komisijas prezidenti" tika publicēts globāli ietekmīgajā medijā "Independent". Lai gan pati Merkele vairākkārt izteikusies, ka vēlas pamest politiku 2021. gadā, kad iztecēs viņas ceturtais kanclerēšanas termiņš, spekulācijas par viņu Žana Kloda Junkera vai Donalda Tuska vietā ne brīdi nav aprimušas.

"Neviens nav kvalificētāks par Angelu Merkeli Eiropadomes vadīšanai, grupu samitu vadībai. (..) [Viņai] ir nepieciešamais spēks un izturība, lai uz globālās skatuves stātos aci pret aci ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu, kā arī pacietība un neatlaidība, lai panāktu kompromisus, kas nepieciešami vienotai ES virzībai uz priekšu," raksta "Politico", "viņas vienmērīgā vadība būtu spēcīga pretinde nacionālistiem un ksenofobiem, kuri vēlas pagriezt Eiropu un lielu daļu pārējās pasaules bīstamos virzienos."

Savukārt pērn, pamatojot nepieciešamību viņai turpmāk vadīt EK, bijušais Lielbritānijas Eiropas lietu ministrs Deniss Makšeins "Independent" rakstīja, ka Merkelei "ir ietekme, autoritāte, pierādīta pieredze pārvaldībā, starptautiskā reputācija, statuss un lielāka politiskā pieredze un spējas nekā visiem mūsdienu Eiropas politiķiem kopā ņemtiem". "Merkele vienmēr apgalvo, ka viņas lielākais izaicinājums ir atjaunot Eiropas Savienības pašpārliecinātību un mērķi. Viņa ir īstā vāciete, kura varētu vadīt Eiropu pēc "Brexit" un likt prezidentiem Trampam, Putinam un Sji apsēsties un saprast, ka Eiropa tagad kļūst nopietna," viņš norādīja.

Pirms aptuveni nedēļas Luksemburgas premjers Betels, minot, ka Merkele būtu "sapņu" EK prezidente, atzīmēja, ka viņa ir lieliska līdere un ļoti spēcīga personība, rakstīja CNBC. "Mums ir vairāki atšķirīgi un spējīgi kandidāti, bet Angela manās acīs ir sapņu kandidāte," viņš skaidroja.

Nākamo EK prezidentu jāapstiprina gan ar vairākuma balsojumu Eiropadomē, kurā katrai no 28 dalībvalstīm ir viena balss, gan ar vairākuma balsojumu Eiropas Parlamentā. Komisijas jaunajam sastāvam darbs jāsāk šī gada 1. novembrī, un paredzams, ka diskusijas par tā veidošanu būs galvenais temats šonedēļ no 20. līdz 21. jūnijam notiekošajā ES dalībvalstu samitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!