Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni puse Krievijas iedzīvotāju Ukrainā notiekošo uzskata par pilsoņu karu, bet lielākā daļa baidās no atklātas karadarbības starp Kijevu un Maskavu, atsaucoties uz VTSIOM aptaujas centra sniegtajiem datiem, vēsta Kremļa finansētā raidsabiedrība RT.

Puse no visiem respondentiem uzskata, ka "Kijevas spēku" un pašpasludināto Luhanskas un Doņeckas republiku starpā "pilsoņu karš" ir tūlītēji jāizbeidz. Savukārt 17% norāda, ka Ukrainas austrumos notiekošais ir terors un genocīds, nenorādot, kura puse to īsteno, bet vēl 17% notiekošo nosauca par "anarhiju un bandītismu".

Tikai 3% norādīja, ka cīņa notiek starp dažādām Ukrainas politiskajām grupām, bet vēl 3% norāda, ka notiekošais ir "Rietumvalstu iejaukšanās" rezultāts.

Kopumā aptaujāto Krievijas iedzīvotāju vidū vērtējums par Ukrainā notiekošo ir pasliktinājies. 63% uzskata, ka konflikts tikai pieaugs (vēl oktobrī tā domāja tikai 38%), bet 25% situāciju uzskata par stabilu (oktobrī - 50%). Tikai 4% aptaujāto saskata, ka situācija uzlabojas.

Kopumā 26% no tiem, kas piedalījās aptaujā, pieļauj, ka pilna mēroga kara iespējamība starp Krieviju un Ukrainu ir ļoti augsta (oktobrī tā uzskatīja 17%), savukārt 33% uzskata, ka šāda iespējamība ir ļoti maza, bet 21% uzskata, ka tas nemaz nav iespējams. Tikai 10% norādījuši, ka pilna mēroga karš starp abām valstīm notiek jau pašlaik.

Aptaujas veicējs VTSIOM norāda, ka sabiedrības interese par Ukrainas notikumiem tikai palielinās. 38% aptaujāto ziņas pārbauda nepārtraukti (oktobrī - 29%), bet 45% norāda, ka seko līdzi ziņām "laiku pa laikam".

Vēstīts, ka Ukrainas austrumos notiek bruņots konflikts starp Ukrainas spēkiem un Maskavas atbalstītiem kaujiniekiem, kā arī Krievijas armijas vienībām. Krievija noliedz, ka tā būtu saistīta ar šo konfliktu, lai gan Kijeva un NATO norāda, ka Maskava uz Donbasu nosūta karavīrus un ieročus. Tikmēr Maskava nav noliegusi, ka uz Ukrainu karot dodas krievu brīvprātīgie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!