Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei trešdien nosodījis Savienoto Valstu plānu mieram Tuvajos Austrumos, nodēvējot to par "islāma pasaules lielo nodevību".

Vašingtona gatavojas šomēnes konferencē Bahreinā atklāt ilgi gaidītā Tuvo Austrumu miera plāna ekonomiskos aspektus. "Šīs konferences mērķis ir atklāt Amerikas nodevīgo, gļēvo plānu par Palestīnu, ko viņi nodēvējuši par "gadsimta līgumu"," uzrunā televīzijā tiešraidē paziņoja ajatolla.

""Gadsimta līgums", ar dievpalīgu, nekad nenostiprināsies (..), šī ir liela islāma pasaules nodevība. Mēs ceram, ka Bahreinas un Saūda Arābijas līderi sapratīs, kādā purvā viņi brien un cik kaitīgi tas būs viņu nākotnei," brīdināja Hamenei. Plānu, kuru izstrādā ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks un znots Džareds Kušners, palestīnieši jau ir noraidījuši, apgalvojot, ka ASV politika ir neobjektīva un vērsta par labu Izraēlai.

ASV sabiedrotie Saūda Arābija un Apvienoto Arābu Emirāti (AAE) gatavojas piedalīties konferencē, kas 25. un 26.jūnijā norisināsies Bahreinā. Taču palestīnieši konferenci boikotēs un aicinājuši arābu valstis šajā pasākumā nepiedalīties.

Palestīnieši jau iepriekš paziņojuši, ka viņi vairs nepieņem Trampu kā starpnieku Tuvo Austrumu miera sarunās, jo viņš pastāvīgi demonstrē Izraēlai labvēlīgu attieksmi, tostarp pieņemot lēmumu par ASV vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi.

Kamēr Izraēla Jeruzalemi uzskata par savu galvaspilsētu, palestīnieši vēlas tās austrumdaļu padarīt par savas nākotnes valsts galvaspilsētu. Palestīnieši neuzticas arī Kušneram, jo viņam ir radniecības saites ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!