Foto: Reuters/Scanpix/LETA/Publicitātes attēli
Repa un R&B zvaigzne Akon izziņojis futūristiskas afrikāņu pilsētas "Akon City" būvniecību Senegālā, vēsta "Africa News".

Aptuveni simts kilometrus no galvaspilsētas Dakāras, pie nelielas kūrortpilsētas Mbodienes, Atlantijas okeāna krastā viņš sadarbībā ar Senegālas valdības grasās būvēt pilsētu, kurā ikvienam afrikāņu izcelsmes cilvēkam pasaulē, kurš rasisma un citu aizspriedumu dēļ nespēj rast savu vietu pasaulē, būtu iespējams justies kā mājās. Senegālas valdība savukārt projektu atbalsta tajā solītā lielā darba vietu nodrošinājuma dēļ.

"Es vēlos īstenot šādu projektu, lai viņiem [afroamerikāņiem] dotu motivāciju, ka pastāv mājas, uz kurām viņi var atsaukties, ar ko viņi var justies pazīstami un no kurām viņiem nav jābaidās. Gribu piedāvāt iespēju izvēlēties. Sistēma zemēs, kurās viņi dzīvo izrīkojas tik netaisnīgi tik dažādos veidos, ko ir pat grūti iedomāties, bet viņi turpina tam iet cauri, jo jūt, ka cita ceļa nav," skaidroja zvaigzne, kas savu slavas zenītu piedzīvoja pirms aptuveni 15 gadiem.

Akon, īstajā vārdā Alione Damala Badara Eikons Tiams, dzimis ASV, bet daudz laika bērnībā pavadīja savu vecāku dzimtajā Senegālā. Senegālieši Akon uzskata par nacionālo zvaigzni.

Septembra sākumā Senegālā tika oficiāli izsludināta gandrīz piecu miljardus eiro vērtā projekta pirmās fāzes sākšana. Akon un Senegālas valdība apgalvo, ka viena trešdaļa no visa projekta finansējuma esot jau nodrošināta, taču neatklāja investorus saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem. Fiziski būvniecībai jāsākas nākamgad.

"Akon City" ir afro-utopija, kuras iedzīvotājiem ir gan sava slimnīca, gan policijas iecirkņi, kūrorts Atlantijas okeāna malā un zinātnes centrs. Pilsētas plānotāji ietvēruši arī zonu "Senevudai" - Senegālas filmu industrijas atspēriena punktu. Akon neslēpj, ka tieši filma "Melnā Pantera", lai gan iznākusi jau pēc tam, kad bijis sākts darbs pie pilsētas projekta, devusi papildu atbalstu, jo daudziem beidzot radies iespaids, ka tas Āfrikā patiešām iespējams.

Mūziķis neslēpj, ka ļoti apzināti vēlas, lai pilsētas arhitektūra ir futūristiska. To dizainu izstrādājis arhitekts Huseins Bakri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!