Foto: RIA Novosti/Scanpix
Prokremliskā motociklistu kluba "Night Wolwes" ("Ночные Волки", "Nakts vilki") braucieni Baltkrievijas teritorijā ir signāls tam, ka briest "ļoti bēdīgs scenārijs", līdzīgi kā tas bija Krimā un Donbasā, uzskata baltkrievu kinorežisore un cilvēktiesību aktīviste Volha Mikalajčuka.

"Night Wolves" klubs, kuru vada kvēls Kremļa politikas atbalstītājs un par Vladimira Putina draugu dēvētais Aleksandrs Zaldostanovs jeb "Ķirurgs", jau aprīļa beigās rīkoja braucienu uz Berlīni, šķērsojot arī Baltkrieviju. Tagad nereti par "Putina baikeriem" dēvētie motociklisti plāno apmeklēt Brestu, Gomeļu un Minsku augustā paredzētā braucienā uz Sevastopoli.

"Tas ir paziņojums par to, ka viņi jūtas tā, it kā viņiem piederētu mūsu zeme," Baltkrievijas opozīcijas interneta vietnē "Charter97" citēta Mikalajčuka. Aktīviste, kura piedalījusies iepriekšējā protestā pret "Night Wolves" braucienu Baltkrievijā, aicina cilvēkus arī šoreiz doties protestēt.

"Es vienkārši aicinu baltkrievus stāties ceļā šiem bandītiem. Aiz visiem viņu paziņojumiem par tā saukto "vēsturisko atmiņu" ir asinis un nāve," uzsver sieviete.

"Savā ceļā viņi uzpērk mūsu amatpersonas. Tā visa ir gatavošanās mūsu valsts aneksijai no Krievijas Federācijas puses. Viņu reidi ir signāls, ka mēs tuvināmies ļoti bēdīgam scenārijam, līdzīgi kā tas bija Krimā un Donbasā," turpina aktīviste.

Tāpēc cilvēkiem ir jāiet ielās ar saukļiem, kas "Night Wolves" motociklistiem liktu saprast, ka Baltkrievija nav viņu zeme, aicina Mikalajčuka.

"Ja viņi uz katra stūra redzēs cilvēkus ar balti-sarkan-baltajiem karogiem, viņi vairs nekad te neatgriezīsies. Baltkrieviem ir jāsaprot, ka šādu reidu dēļ mēs zaudējam savu valsti," brīdina cilvēktiesību aktīviste.

Vēstīts, ka krievu nacionālistu motociklistu kluba "Night Wolves" biedri piedalījās Ukrainai piederošās Krimas pussalas pārņemšanā. Pirms pussalas pievienošanas Krievijai "Night Wolves" biedri patrulēja Krimas ielās un piedalījās ieroču noliktavu sagrābšanā, kā arī sagūstījuši vismaz vienu Ukrainas virsnieku, ziņo "Radio Brīvā Eiropa". Tāpat "Night Wolves" biedri piedalās kaujās Donbasā un cer uz "krievu pasaules" apvienošanu.

Motociklisti, kuri parasti tiek uzskatīti par nepakļaujamiem dumpiniekiem, šajā gadījumā ir pievienojušie Maskavas slavinātāju korim un var tikt uzskatīti par Kremļa "maigās varas" instrumentu bijušajās PSRS valstīs, pagājušajā gadā rakstīja laikraksts "The Telegraph".

Kluba prezidents Aleksandrs Zaldostanovs ir atklāts Putina politikas slavinātājs un organizē pret tautas protestiem vērstu kustību "Antimaidans".

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, atsaucoties uz publiski pieejamiem datiem, norāda, ka klubs 18 mēnešu laikā saviem pasākumiem no Krievijas budžeta saņēmis gandrīz miljonu eiro.

2015. gada pavasarī kluba rīkotais brauciens "Uzvara: Maskava - Berlīne", kas bija veltīts 70. gadadienai kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā, Ukrainas konflikta kontekstā un kluba prokremliskās nostājas dēļ Eiropā izraisīja plašu rezonansi.

"Night Wolves" plānus kopīgā kolonnā sasniegt Berlīni nopietni iedragāja Polijas lēmums nelaist Krievijas motociklistus pāri robežai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!